За грађане Српске нема поскупљења – Цијена струје остаје најјефтинија у региону За грађане Српске нема поскупљења – Цијена струје остаје најјефтинија у региону
Цијена електричне енергије у Републици Српској је за све категорије потрошача најјефтинија  у региону и она се неће мијењати ове године, потврдио је Срни... За грађане Српске нема поскупљења – Цијена струје остаје најјефтинија у региону

Цијена електричне енергије у Републици Српској је за све категорије потрошача најјефтинија  у региону и она се неће мијењати ове године, потврдио је Срни генерални директор Електропривреде  Републике Српске Лука Петровић.  У Електропривреди кажу да су цијене електричне енергије у Републици Српској до три пута јефтиније у односу на већину европских земаља.

Истичу да је основни разлог за то субвенционисање цијена, како за домаћинства тако и за индустрију која, иако је изашла на слободно тржиште, још увијек ужива повлаштени статус.

Kада је ријеч о домаћинствима, грађани Српске плаћају чак 52 одсто јефтинију струју од грађана Хрватске, званични су подаци Еуростата, док је у Црној Гори електрична енергија скупља за 23 одсто.

Kада се пореди са другим електропривредама у БиХ, ситуација је слична. Електропривреда Хрватске заједнице Херцег Босне има 16 одсто вишу цијену од Електропривреде Републике Српске, а потрошачи Електропривреде БиХ плаћају 10 одсто скупљу електричну енергију.

Ниске цијене електричне енергије за мале потрошаче успјела је да одржи само Србија захваљујући државној корекцији цијена за ову категорију купаца.

С друге стране субвенцију ЕПС – а немају потрошачи у плавој и црвеној зони гдје су цијене знатно веће од оних које плаћају грађани у Српској, а за црвену зону су чак 100 одсто више.

Сличан модел био би, кажу у Електропривреди Републике Српске, најприхватљивији и за њихове потрошаче, обзиром да су грађани са просјечном потрошњом и најредовније платише електричне енергије.
luka-petrovic-interview-ers-energy-transition

„Електропривреда Републике Српске води рачуна о стандарду наших грађана и до сада смо успијевали да на рачун извоза обезбиједимо ниске цијене за домаћинства, а истовремено не угрозимо пословање компаније и не доведемо у питање инвестиције и енергетску стабилност система“, рекао је Срни генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.

Петровић је нагласио да до повећања цијене електричне енергије неће сигурно доћи ове године, а дугорочна стратегија Електропривреде је да редовне платише и категорије са просјечном потрошњом и даље буду заштићене и субвенционисане кроз израду стратегије енергетски заштићеног купца.

Остали потрошачи ће морати да се прилагођавају постепено условима које намеће
слободно тржиште.

Упоређујући цијене електричне енергије и осталих услуга које грађани плаћају, у Удружењу за заштиту потрошача наводе да је према подацима којим располажу у протекле четири године дошло до повећања цијена готово свих услуга и по неколико пута у значајним процентима док је цијена електричне енергије иста већ неколико година уназад.

„Цијене мобилне и фиксне телефоније су се мијењале, интернета такође. И цијена воде је коригована иако не значајно али је до поскупљења дошло.Иако су потрошачи и Удружење за заштиту потрошача оштро реаговали на подизање цијена наши захтијеви нису уважени”,  каже Недјељка Илијић предсједница Удружења за заштиту потрошача „Оаза“ из Требиња.

Kада су у питању цијене струје за индустрију и ту су подаци скоро идентични.

Иако се цијене формирају по тржишним условима, ЕРС је остала јефтинија у односу на регион у просјеку од 20 до 80 одсто.

Тако велики потрошачи у Хрватској електричну енергију плаћају скупље за 80 одсто у односу на привреднике у Српској, у Црној Гори за 54 одсто скупље, а у Федерацији су цијене од 20 до 45 посто веће у односу на Српску.

Извор: СРНА

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *