Привреда

За грађане Српске нема поскупљења – Цијена струје остаје најјефтинија у региону

Цијена електричне енергије у Републици Српској је за све категорије потрошача најјефтинија  у региону и она се неће мијењати ове године, потврдио је Срни генерални директор Електропривреде  Републике Српске Лука Петровић.  У Електропривреди кажу да су цијене електричне енергије у Републици Српској до три пута јефтиније у односу на већину европских земаља.

Истичу да је основни разлог за то субвенционисање цијена, како за домаћинства тако и за индустрију која, иако је изашла на слободно тржиште, још увијек ужива повлаштени статус.

Kада је ријеч о домаћинствима, грађани Српске плаћају чак 52 одсто јефтинију струју од грађана Хрватске, званични су подаци Еуростата, док је у Црној Гори електрична енергија скупља за 23 одсто.

Kада се пореди са другим електропривредама у БиХ, ситуација је слична. Електропривреда Хрватске заједнице Херцег Босне има 16 одсто вишу цијену од Електропривреде Републике Српске, а потрошачи Електропривреде БиХ плаћају 10 одсто скупљу електричну енергију.

Ниске цијене електричне енергије за мале потрошаче успјела је да одржи само Србија захваљујући државној корекцији цијена за ову категорију купаца.

С друге стране субвенцију ЕПС – а немају потрошачи у плавој и црвеној зони гдје су цијене знатно веће од оних које плаћају грађани у Српској, а за црвену зону су чак 100 одсто више.

Сличан модел био би, кажу у Електропривреди Републике Српске, најприхватљивији и за њихове потрошаче, обзиром да су грађани са просјечном потрошњом и најредовније платише електричне енергије.
luka-petrovic-interview-ers-energy-transition

„Електропривреда Републике Српске води рачуна о стандарду наших грађана и до сада смо успијевали да на рачун извоза обезбиједимо ниске цијене за домаћинства, а истовремено не угрозимо пословање компаније и не доведемо у питање инвестиције и енергетску стабилност система“, рекао је Срни генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.

Петровић је нагласио да до повећања цијене електричне енергије неће сигурно доћи ове године, а дугорочна стратегија Електропривреде је да редовне платише и категорије са просјечном потрошњом и даље буду заштићене и субвенционисане кроз израду стратегије енергетски заштићеног купца.

Остали потрошачи ће морати да се прилагођавају постепено условима које намеће
слободно тржиште.

Упоређујући цијене електричне енергије и осталих услуга које грађани плаћају, у Удружењу за заштиту потрошача наводе да је према подацима којим располажу у протекле четири године дошло до повећања цијена готово свих услуга и по неколико пута у значајним процентима док је цијена електричне енергије иста већ неколико година уназад.

„Цијене мобилне и фиксне телефоније су се мијењале, интернета такође. И цијена воде је коригована иако не значајно али је до поскупљења дошло.Иако су потрошачи и Удружење за заштиту потрошача оштро реаговали на подизање цијена наши захтијеви нису уважени”,  каже Недјељка Илијић предсједница Удружења за заштиту потрошача „Оаза“ из Требиња.

Kада су у питању цијене струје за индустрију и ту су подаци скоро идентични.

Иако се цијене формирају по тржишним условима, ЕРС је остала јефтинија у односу на регион у просјеку од 20 до 80 одсто.

Тако велики потрошачи у Хрватској електричну енергију плаћају скупље за 80 одсто у односу на привреднике у Српској, у Црној Гори за 54 одсто скупље, а у Федерацији су цијене од 20 до 45 посто веће у односу на Српску.

Извор: СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!