Политика

Усвојен Закон о посебном поступку експропријације ради изградње аеродрома у Требињу

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку Закон о посебном поступку експропријације ради изградње аеродрома у Требињу, чиме се ствара правни оквир за несметану реализацију овог пројекта од општег интереса за Српску.

Усвајањем овог акта лакше ће бити рјешавани имовинско-правни односи, јер је за изградњу аеродрома неопходно обезбиједити одговарајуће право на земљишту за аеродром, те одређене пратеће објекте и привремено заузимање земљишта које ће бити кориштено током изградње аеродрома.

Од укупно 61 присутних посланика, за усвајање овог закона гласало је њих 58, а против и суздржаних није било.

Скупштина је по хитном поступку усвојила и одлуку о изради Зонинг плана подручја посебне намјене “Аеродром Требиње” да би на вријеме били створени предуслови за реализацију сложеног пројекта изградње аеродрома, односно да би се што прије израдио и усвојио плански документ и спријечила помјерања постављених рокова.

Посланици су по хитном поступку усвојили Закон о допунама Закона о заштити становништва од заразних болести, којим се, између осталог, даје овлаштење надлежном инспектору да правним лицима и предузетницима у области трговине, угоститељства и пружања других услуга забрани рад уколико утврди да се у објекту у којем обављају дјелатност не спроводе заштитне мјере заштите прописане актима надлежних органа у складу са законом.

Мјере се односе на дистанцу, окупљање у групама већим од прописаних и ограничено радно вријеме, а циљ је спречавање или сузбијање заразних болести.

По хитном поступку усвојена је одлука о усвајању дијела Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље–Брчко и Брчко–Рача по скраћеном поступку за дионицу Вукосавље–Брчко којом ће бити створени предуслови за успјешно рјешавање имовинско-правних односа за изградњу ауто-пута који ће повезати Бањалуку и Београд.

Скупштина је у дану за гласање усвојила Закон о заштити права на суђење у разумном року, којим се уређује заштита овог права, као и право на правично задовољење због његове повреде које се остварује у судском поступку.

Усвајањем поменутог акта, ова област се први пут у Српској и БиХ законски уређује.

Посланици су усвојили и Закон о посредовању у промету непокретности којим је дефинисано да за сваки посао у овој области мора бити закључен уговор у писаној форми, а уводи се и обавезно осигурање од одговорности за штету коју је посредник у обављању посредовања могао да проузрокује налогодавцу.

Скупштина је усвојила Закон о управној инспекцији који предвиђа казне од 2.000 КМ до 10.000 КМ за онемогућавање управног инспектора при вршењу инспекцијског надзора.

Усвојен је и Закон о споразумном вансудском финансијском реструктурирању ради увођења вансудских мјера које се могу спровести према привредном друштву, односно предузетнику који има финансијске тешкоће ради његовог одрживог наставка пословања.

Усвојени су и нацрти закона – о противградној заштити, о слободним зонама Републике Српске – о граду Дервента и о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске.

Усвојен је Извјештај Министарства унутрашњих послова Републике Српске о раду за 2019. годину у коме се наводи да је МУП успјешно реализовао послове и задатке из своје надлежности у прошлој години, што се огледа у повољном стању безбједности у области криминалитета и безбједности у саобраћају, те очувању стабилног реда и мира.

Скупштина је усвојила и извјештаје Агенције за осигурање Републике Српске за 2019. годину о стању сектора осигурања у Републици Српској, те о раду и о финансијском пословању, као и извјештаје Комисије за хартије од вриједности Републике Српске за прошлу годину о стању на тржишту хартија од вриједности у Републици Српској, о раду и о финансијском пословању.

Посланици су усвојили Извјештај Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске о раду за 2019. годину.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је рад 12. редовне сједнице парламента и наставак заказао за уторак, 6. октобра у 10.00 часова.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!