Друштво

У БиХ званично 2,83 одсто неписмених: Шест пута више неписмених жена од мушкараца

У БиХ је у 2013. години, када је и урађен посљедњи попис становништва живјело 3 180 115 особа старијих од 10 година од којих су 89.794 особе биле неписмене, што у процентима износи 2,83 одсто, подаци су Агенције за статистику БиХ.

Тај број је вјероватно и већи, с обзиром да је на попису било и оних који се нису изјаснили по повом питању. Поражавајућа чињеница је да је од овог броја чак 77.557 или 4,8 одсто жена у БиХ неписмено. Неписмених мушкараца је мање – 12.237 или 0,8 одсто.

Разлике међу ентитетима су релативно мале, највише неписмених има у Републици Српској, гдје укупна стопанеписменостиизноси 3,17 одсто, са сличном пропорцијомизмеђу неписмених мушкараца 0,93 инеписменихжена 5,32 као што јето случај на нивоу цијеле државе.

Најнижу укупну стопу неписмених има Федерација БиХ са 2,63, од чега 0,70 одсто мушкараца и 4,46 одсто неписмених жена.

Брчко дистрикт показује сличну слику као просјек неписмености на нивоу државе, уз највећи удио неписмених мушкараца у БиХ 0,99 одсто.

Ниво државе и нивои ентитета те Дистрикта Брчко показују да је број неписмених жена шест пута већи у односу на мушкарце.

Александра Петрић, директорица „Фондације Удружене жене“ разлог оваквој поражавајућој статистици види у културолошком контексту у којем живимо и наслијеђу по којем се још увијек дешава да дјевојчице, нарочито у мањим срединама остају кући јер ће се у будућности бринути о дјеци, а мушка дјеца се шаљу у школе.

“Због тога се често дешава да жене често и напуштају школу у нижим разредима и не завршавају је. Неписменост жена у нашој земљи је одраз патријархалних ставова и друштвеног положаја који се намјењују женама и мушкарцима, према којим се мушкарци баве финансијском ситуацијом, а жене брину о дјеци, па им школа не треба”, рекла је за Мондо Петрићева.

Петрићева истиче да, с друге стране, имамо податак да жене у високом образовању доминирају и да више жена завршава више школе и факултете него мушкарци, тако да ту постоји нејасна ситуација која захтијева већу анализу.

“Свакако требамо радити на промовисању равноправности међу половима, односно промоцији тога да дјевојчице треба да иду у школу, нарочито у мањим срединама гдје школовање није толико доступно и много је теже породицама омогућити школовање за дјецу оба пола па онда морају бирати, а у том случају бирају мушкарце”, закључила је Петрићева.

Велики број неписмених у БиХ је додатно поражавајући и због чињенице да је основно образовање у цијелој БиХ обавезно. Они који не заврше основно образовање до 17 године могу га завршити у некој од установа за образовање одраслих.

Александар Гарнулић, директор Центра за образовање одраслих у Бањалуци, каже да је проблем неписмености велики, те да није својствен искључиво за мање средине.

“У Бањалуци постоји близу 10.000 људи који немају завршену основну школу. Тренутно немамо полазника, али имамо заинтересованих. Људи се мало и сраме тога што немају основну школу, а за то нема разлога. Онима који заврше основну школу нудимо и стручно оспособљавање, као и програме средњег образовања, преквалификација…”, рекао је за наш портал Гранулић наглашавајући да је овај центар једина јавна установа која се бави основно-школским образовањем особа који имају 16 и више година и који основно образовање више не могу остварити редовним путем.

БиХ по питању неписмености најлошија у региону

БиХ је по питању неписмености доста лошија од земаља у региону. Према подацима Агенције за статистику БиХ, а према посљедњим пописима у Србији је неписмених 1,96 одсто, у Црној Гори 1,5 одсто, док је Хрватска са 0,8 одсто неписмених најближа Унесцо-вом стандарду према којем број неписмених у једној држави не смије прелазити 0,2 одсто.

Извор:МОНДО

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!