Црна Гора

Избори у Црној Гори: После 30 година Ђукановић нема скупштинску већину

На основу 100% обрађених гласачких листића, црногорски Центар за мониторинг потврдио је да опозиција има већину мандата у црногорском парламенту те да Ђукановићева Демократска партија социјалиста након 30 година иде у опозицију.

Према подацима Центра, ДПС има 30 мандата, коалиција “За будућност Црне Горе” 27, “Мир је наша нација” 10 мандата, “Црно на бијело” четири. По три мандата имали би Социјалдемократи и Бошњачка странка, два СДП и два мандата двије листе албанских партија

Кад се све сабере, три опозиционе коалиције имају 41 мандат, а ако би се томе придодала и два мандата СДП-а Ранка Кривокапића, који је посљедње четири године провео у опозицији, након што се 2016. године сукобио с Ђукановићем и напустио владајућу коалицију у којој је био пуних 18 година, испада да опозиција има јаку већину.

Први сљедећи корак, који најављују лидери опозиције, биће формирање експертске владе која би Црну Гору водила до изласка из економске кризе. У првим говорима након проглашења побједе ту идеју подржали су лидери све три коалиције.

Тренутно најпопуларнији политичар у Црној Гори је Дритан Абазовић који је дао заклетву да власт неће правити са Ђукановићевим ДПС-ом и како сада ствари стоје подржаће нову скупштинску већину коју ће чинити коалиција “За будућност Црне Горе” и “Мир је наша нација”. Абазовић, као и остале двије листе које ће чинити скупштинску већину, сагласане је да закон о слободи вјероисповијести треба повући и да Црна Гора мора добити закон о поријеклу имовине и закон о лустрацији.

Извор: Билећа online

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!