Политика

Вучић: Србија ће саградити аеродром између Требиња, Билеће и Гацка

Подијели...

Предсједник Србије Александар Вучић је навео да су током разговара са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком изашли са идејом о заинтересованости Србије да изгради аеродром између Требиња, Билеће и Гацка и да управља с њим 30 или 35 година .

-Знате добро да ту нема зараде – додао је Вучић.

Рекао је да је јако важно да се помогне опстанку људи у Херцеговини и да ће делегација већ од понедјељка бити у Требињу. Обавезали смо се да помогнемо око изградње аутопута према Сарајеву и Бањалуци.

Навео да је Србија спремна да са 100 милиона евра учествује у изградњи аутопута до Бијељине. Навео је и да ће се у наредним данима уплатити око два милиона марака за Студентски центар.

– Студенти могу да се радују – рекао је Вучић додавши да је задовољан свиме што се гради.

О заштити ћирилице је рекао да ће се додатно подржати фирме и компаније које ће радити књиге на ћирилици.

-То су врло добре и важне ствари и као посљедње, Србија ће уколико буде било потребно пружити додатну финансијску инекцију, поштујући Дејтон и уважавајући га – навео је Вучић.

Жељка Цвијановић предсједница РС изјавила је да се осјећа поносно када у посјету долази  Вучић и  када се разговара о велики и стратешким пројектима као што је изградња моста и аутопута према Србији.

-И данас је Вучић изнио план о изградњи мањег аеродрома на подручју Херцеговине – додала је Цвијановићева.

Уједно је изразила захвалност због досадашње, али и будуће сарадње.

-Знам да међу нама станује велика љубав и вежу нас братске и родбинске везе, али и оне формалне. Изражавам велико задовољство великом и важном посјетом -закључила је Цвијановићева.

Милорад Додик је навео да посјета сарадњу подиже на виши ниво.

-Тражимо наше интересе и не желимо никоме да нанесемо зло, али Српска и Србија могу јасно да искажу своје интересе- рекао је Додик.

Открио је да се разговарало и о новом закону који ће заштити ћирилицу.

-То је наше суверено право- додао је Додик.

Говорећи о регионалним односима Додик је подсјетио да је вирус корона донио озбиљне проблеме.

-Економска питања су суштина свега, и инфраструктурна питања такође. Без обзира на настојање Српске да се што прије окончају питања изградње према Србији, у БиХ наилазимо на опструкцију. Вучић је потврдио да ће Србија финансирати главни дио аутопута до Бијељине, а ми даље према Брчком- додао је Додик

Рекао је да су обојица одговорни људи додавши да Српска има своје амбиције и страхове рекавши да би прво национално питање Србије поред Косова, требала бити Република Српска.

-Немогуће је разговарати о статусу Косова, а да се не разговара о статусу Српске. Покушаћемо Вучића да убиједимо да то питање стави у први план. Ићи ћемо у складу с тим и према Народној скупштини РС. Српска остаје привржена братском повезазивању са Србијом – рекао је Додик захваливши се на посјети и честитавши предсједнику Србије на како је рекао, бриљантној побједи на изборима.

Одговарајући на питања, Вучић је рекао да се Српској помагало на различите начине, да је новац уплаћиван на рачун Владе РС, да је уплаћено до сада негдје око 50 милиона евра.

-Не постоји ниједан град у којем нема неки објекат који није изградила Србија и на то сам посебно поносан – изјавио је Вучић.

Подсјетио је на неизвјесност због вируса корона и поновио још једном да је чудо што се у оваквим околностима у Српској исплаћују плате и пензије.

Српска остаје у Дејтонској БиХ

Додик је коментарисао односе на релацији Српска – институције БиХ, и навео да се годинама ништа не мијења, па додао да Српска остаје у Дејтонској БиХ, уколико Косово остаје у Србији.

Извор:ЕУРОБЛИЦ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!