Друштво

Поразна статистика: Алкохол и вожњу мијеша 17 одсто возача у Српској

Скоро 55 одсто пунољетних грађана Српске редовно или повремено пије више од једне чаше или чашице алкохола, а свакодневно га конзумира шест одсто одрасле популације. Око 17,1 одсто испитаника повремено или редовно вози под утицајем алкохола.

Све то је показало истраживање изведено у склопу кампање „Нити једна чаша прије вожње“, које је урадио Факултет политичких наука Универзитета у Бањалуци, а наручилац је Агенција за безбједност саобраћаја РС.

„Највише грађана пије алкохол једном или више пута мјесечно (20,6 одсто), али није занемарљив ни проценат оних који пију сваке седмице (11,6 одсто). Више од половине жена никад не пије, док исто чини тек нешто више од трећине мушкараца“, наводи се у овом истраживању.

Грађани до 30 година старости у просјеку више пију алкохол од оних који су старији од њих. Међу младима до 30 година је раширенији образац седмичног и мјесечног испијања алкохола, што се, како се тумачи, може повезати са вечерњим изласцима и провођењем слободног времена у друштву.

Иако се, дакле, људи у нашој средини тешко одричу алкохола, ипак их већина не сједа за волан када су пијани. Прецизније, 82,9 одсто испитаника каже да то никад не чини.

„Ипак, преосталих 17,1 одсто испитаника повремено или редовно вози под утицајем алкохола. Сваки четрдесети возач у Републици Српској вози у пијаном стању најмање једном седмично или сваког дана. Шест пута је више возача који, према властитом исказу, возе пијани најмање једном мјесечно или годишње“, истиче се у истраживању.

Ова негативна појава је, додаје се, скоро у потпуности одсутна када су у питању жене. Супротно томе, скоро 30 одсто мушкараца вози у алкохолисаном стању редовно или повремено.

„Наравно, чешће се вози у пијаном стању повремено, док сваки дан то чини 1,9 одсто возача мушкараца, а 2,4 одсто њих најмање једном седмично“, додаје се у овом истраживању.

Милија Радовић, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС, сматра да је ријеч о процентима који нису занемариви.

„Кад узмемо у обзир колико имамо возачких дозвола у Републици Српској, те да су пола од тога возачи – мушкарци, али и то што не возе сви свакодневно, опет имамо двије до три хиљаде возача који су сваки дан под утицајем алкохола на путевима. То је велики ризик“, рекао је Радовић за „Независне новине“.

У истраживању се додаје да сваки други возач који пије свакодневно не може да одоли да не вози у алкохолисаном стању, или свакодневно или повремено.

„Испитаници који имају најмање возачког искуства (једну до пет година) у просјеку највише возе под дејством алкохола. С друге стране, испитаници који у просјеку најрјеђе возе у алкохолисаном стању су они који имају од 11 до 20 година возачког искуства“, наводи се у истраживању.

Иначе, уз остало, истраживање је показало и да су грађани у великој мери упознати са кампањом „Нити једна чаша прије вожње“.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!