Наука

Фосил змије пронађен надомак Билећког језера

Фосил дијела скелета змије пронађен је у рејону билећког села Орах, изнад западне обале Билећког језера.

Фосил је пронађен у плочастом камену у коме се указао након што је камен извађен крампом из тла и разбио се на четири дијела.

“На обје половине фосила дужине 15 центиметара види се по четрдесетак пршљенова са припадајућим ребрима, а још петнаестак је скривено уз руб, унутар одломка плоче”, тврди Миро Илић, палеонтолог аматер.

Он каже да и фосилне, као и живуће врсте змија, могу имати од 200 до 400 пршљенова, па се може процијенити да је и дужина ове змије била око 80 центиметара, с обзиром да фосил није цјеловит, нема ни главу ни реп.

Иако се без ваљаних истраживања не може ништа поуздано утврдити, Илић каже да се лупом на камену могу уочити остаци риба и ситни фрагменти карбонизованих биљака, на основу којих се претпоставља да је змија била морска.

“С обзиром на свијетлу боју и структуру кречњака, можемо претпоставити и то да је живјела у здравој средини и да није угинула, већ је можда била нападнута од стране неког месождера из тадашњег ланца исхране, гдје је један дио тијела поједен, а овај је потонуо на морско дно, гдје је прекривен седиментом и окамењен”, додаје Илић.

Све ово би се, наравно, требало испитати у надлежним институтима, након чега би се и овај фосил могао придружити свјетски познатим фосилима змија пронађеним управо на локалитетима Билеће, најбогатијим на подручју Европе.

“Према литератури, до сада су у Билећи нађена четири фосила змија,, од којих су три пронађена почетком 20. вијека и два се налазе у Бечу, а један у Сарајеву, а 2016. године је пронађен четврти и налази се у Београду“, наводи даље Илић, објашњавајући да би овај билећки фосил змије, иако мален и научно необрађен, могао бити пети по реду.

Он тврди да је ово рептил из ере мезозоика и као такав је једини у Републици Српској из тога доба.

Илић каже да постоје велика налазишта фосила и на подручју требињске регије, а због њене геолошке генезе су то углавном окамењене морске животиње и њихови остаци из периода креде од 66 милиона до 145 милиона година у прошлости.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!