Наука

Министарство не одобрава преквалификације и доквалификације из других струка у здравство

Министарство просвјете и културе Републике Српске у наредном периоду не одобрава преквалификације и доквалификације из других струка у струку здравство, већ само унутар струке здравство за друго занимање.

Министарство просвјете и културе је од представника послодаваца запримило низ представки којима се указује на недостатак професионалних компетенција особа које су завршиле програме образовања одраслих за занимања у струци здравство.

Узимајући у обзир да је образовање одраслих дио јединственог образовног система Републике Српске, те да су програми образовања одраслих краћи у односу на редовне наставне планове и програме, те како се истим дефинишу исходи учења, Министарство је става да је преквалификација оправдана само унутар струке здравство.

Будући да је у току реформа образовања, између осталог за средње образовање и васпитање, планирано је да се прецизно дефинишу стандарди, исходи и компетенције у струци здравство и да се наведено усклади са Директивама ЕУ (2005/36/ЕЗ и 2013/55/ЕУ) и смјерницама Европске федерације вијећа медицинских сестара (ЕФН 2014., 2015. и 2016. године).

Одобрења за извођење формалних програма образовања има 75 установа, од чега средње стручно образовање одраслих, преквалификацију, доквалификацију, оспособљавање и усавршавање изводе 53 установе. Двије специјализоване установе изводе програме за стицање основног образовања, као и програме за стицање средње стручне спреме, преквалификације и доквалификације.

– Образовање одраслих доприноси унапређењу знања и вјештина радно способног становништва у складу са захтјевима тржишта рада и тиме позитивно утиче на економски и друштвени развој Републике Српске. С тим у вези, циљ нам је стварање симбиозе између образовања и тржишта рада, односно послодаваца. Циљ образовног система, а у склопу њега и образовања одраслих, је преузети кључну улогу у развоју друштва преко квалитетног образовања, јер је квалитетно образовање ресурс за развој привреде, сваког појединца и друштва у цјелини – поручују из министарства.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!