Друштво

ЕРС подијелила 10 респиратора здравственим установама Српске

Електропривреда РС данас је подијелила десет клиничких респиратора болницама у Српкој за које је ово предузеће издвојило 461 хиљаду КМ.

По један респиратор биће дониран свим болницама, а у требињску болницу данас је стигло и пет респиратора у оквиру акције “Респиратор за Српску”.

– Већ на почетку пандемије вируса корона схватили смо да је важно да ЕРС буде социјално осјетљиво предузеће и помогне здравственом систему РС. Уз помоћ Славена Ристића, који је започео акцију набавке респиратора у РС и посредством Црвеног крста из Бијељине, успјели смо данас, након три мјесеца,  да респиротари дођу у Требиње. Да није било дипломатских веза српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, питање је да ли би то било и сада. И даље смо спремни да сваке године учествујемо у набавци медицинских апарата за здравствене установе, јер смо свјесни да је здравље приоритет, да садашња ситуација није сјајна и да су здравстени радници веома оптерећени и под великим притиском од поновног ширења вируса корона – навео је генерални директор ЕРС Лука Петровић.

Министар здравља Ален Шеранић је оцјенио да је набавка респиратора од стране ЕРС веома значајна за здравстене установе у РС.

– Захваљујем се свим друштвено одговорним компанијама које су омогућиле да дођемо до значајне медицинске опреме. Настављамо активности на даљем јачању капацитета и опремања болница у Српској. Припремамо се за сезону од октобра ове до априла наредне године, када очекујемо пораст броја пацијената који ће имати потребу за респираторима, јер ћемо имати удружено дјеловање вируса сезонског грипа и вируса корона – рекао је Шеранић.

Он је додао да су посљедњи дани показали колико је нови вирус непредвидив, јер се у јавности доста говорило како високе температуре и љето утичу на вирус, а оно што се претпостављало, без научног утемељења, да ће љето смањити ширење корона вируса није се показало у пракси.

Директор невесињске болнице, Велибор Миливојевић, је рекао да је донација ЕРС болницама у РС знак да само заједно можемо много више.

– Болнице у Српској добиле су најквалитетнију опрему, здравстени радници опрему на којој ће моћи добро да раде, а пацијенти бољу здравствену заштиту – истакао је Миливојевић.

Министар Шеранић данас ће са градоначелником Требиња и начелницима свих херцеговачких општина разговарати о епидемиолошкој ситуацији у Херцеговини, која је погоршана посљедњих дана, а у требињској болници присустоваће додјели још два респиратора од шефа ЕУ у БиХ Јохана Сатлера.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!