Црна Гора

Црна Гора добила новог предсједника. Ко је Јаков Милатовић који је Мила Ђукановића послао у историју

У Црној Гори јуче су одржани предсједнички избори гдје су Црногорци у другом кругу бирали између тридесет година познатог Мила Ђукановића и ново лице тамошње политичке сцене Јакова Милатовића.

Још од покушаја отимања имовине српске православне цркве у Црној Гори евидентно је да популарност Мила Ђукановића слаби па је у јавности овог пута, и чини се по први пут, владала атмосфера да мило Ђукановић у другом кругу не може побиједити свог портивкандидата кога подржи уједињена опозиција.

Више него убједљиво кандидат “Покрета Европа сад” Јаков Милатовић побиједио је Мила Ђукановића у другом кругу предсједничких избора и то разликом за око 20 процената.

Први је предсједник Црне Горе у историји вишестраначја који не долази из редова ДПС-а. Он је на предсједничким изборима остварио убједљиву побједу против предсједничког кандидата ДПС-а Мила Ђукановића, освојивши око 60 процената гласова.

Он је човјек који је по први пут након 30 година побиједио Ђукановића у директном окршају и тако га вјероватно послао у политичку пензију. У овој изборној кампањи прошао је свашта, од вербалних до физичких напада, али упркос свему, обраћа се са побједничког постоља.

Нови председник Црне Горе током кампање је истицао да му је циљ економски напредак земље, али и да жели да буде човјек који ће је увести у Европску унију (ЕУ). Када је ијреч о односу са сусједним државама, Милатовић је једном приликом рекао да би волио да му прва званична посјета као председника Црне Горе буде Брисел, а друга Београд.

У изборну трку је ушао непланирано, након што је одбијена кандидатура предсједника Европе сад Милојка Спајића, због посједовања поред црногорског и српског држављанства.

Милатовић је био министар економије и економског развоја у кабинету Здравка Кривокапића од 4. децембра 2020. до 28. априла 2022. године. Рођен је у Подгорици.

Као министар економије Милатовић је са Милојком Спајићем, тадашњим министром финансија, креирао економски пројекат “Европа сад”.

На локалним изборима у Подгорици крајем октобра 2022. године је ДПС изгубио власт, а Европа сад је са подршком од 21 одсто гласача најавила да ће Јаков Милатовић бити нови градоначелник.

Основне студије из области економије завршио је на Економском факултету Универзитета Црне Горе. Провео је једну академску годину на Државном универзитету Илиноиса као амерички стипендиста, један семестар на Универзитету за економију и бизнис у Бечу (ВУ Виен) као стипендиста Владе Аустрије, једне академске године на Универзитету Сапиенза у Риму (Ла Сапиенза) као стипендиста ЕУ.

Милатовић је магистрирао економију на Универзитету Оксфорд. Био је стипендиста британске владе. Био је и члан њемачке фондације Конрад Аденауер. Течно говори енглески, италијански и шпански.

Радио је у НЛБ групи Подгорица и Дојче банци, Франкфурт.

Касније се Европској банци за обнову и развој у тиму за економске и политичке анализе, а 2019. године унапријеђен је у главног економисту за земље ЕУ, укључујући Румунију, Бугарску, Хрватску и Словенију, а радио је у канцеларији Банке у Букурешту.

Објавио је велики број чланака и коаутор је двије књиге.

Ожењен је и отац троје дјеце.

Подијели...
Извор
Билећа OnlineНЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!