Привреда

Скоко:Због сујете министра Ђокића одбијени важни амандмани

Подијели...

Посланици Социјалистичке партије Српске нису гласали за предложени Закон о електричној енергији, који је данас усвојила Народна Скупштина Републике Српске. Социјалисти су на Закон који је предложило Министарство рударства и енергетике уложили 11 амандмана, а како истичу, ресорни министар је без ваљаног објашњења одбио два кључна амандмана због чега су у СПС одлучили да не подрже поменути закон.

Шеф клуба посланика СПС Максим Скоко је истакао да се у овој конкретној ситуацији ради или о некомпетентности или о сујети ресорног министра Петра Ђокића, те да је ово само потврда да је клуб СПС у праву по питању захтјева за смјену министра.

„Још у Нацрту овог закона постављено је питање енергетски заштићеног купца, што је министар прво игнорисао да би тек након притиска народних посланика и јавности пристао да промијени причу. Енергетски заштићен купац је купац из категорије становништва које је у стању социјалне потребе или би искључивање електричне енергије узроковало угрожавање здравља искљученог корисника или члана његове  породице. Дакле прихваћен је дио амандмана којима је битно унапријеђено ово законско рјешење, али неки од кључних амандмана нису прихваћени и то уз веома нестручно и површно објашњење„, истакао је Скоко на прес конференцији која је одржана након засиједања НСРС.

Скоко је нагласио да од министра не очекује да зна апсолутно све, али да би морао да препозна оно што би могло да штети грађанима Републике Српске и политикама које проводи Влада Републике Српске.

„Инсистирали смо на још два амандмана којима се обезбјеђује сигурност рада дистрибутивних предузећа, у смислу њихове заштите од енормно високих износа потенцијалних пресуда као посљедица прекида у снабдијевању електричном енергијом.  Што би рекао наш народ, мнистар не мора да зна да снесе јаје, али би морао да препозна мућак. У овом случају, министар Ђокић не само да није препознао мућак, него је подметнуо кукавичије јаје Влади Републике Српске, а то нас опет враћа на наш захтјев за његовом смјеном који је очигледно више него оправдан, јер овакво дјеловање између осталог представља и нарушавање угледа Владе РС„, рекао је Скоко.

Подсјетимо, Социјалистичку партију Српске основали су некадашњи посланици Социјалистичке партије Петра Ђокића, након што су јавно тражили Ђокићеву смјену са чела мнистарства рударства и енергетике и оставку са мјеста предсједника партије.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!