Таминџија: Мале хидроелектране штетне за животну средину Таминџија: Мале хидроелектране штетне за животну средину
Подијели...Предсједник Одбора за заштиту животне средине у Народној скупштини РС Илија Таминџија сматра да би Република Српска у наредном периоду требало да донесе одлуку... Таминџија: Мале хидроелектране штетне за животну средину
Подијели...

Предсједник Одбора за заштиту животне средине у Народној скупштини РС Илија Таминџија сматра да би Република Српска у наредном периоду требало да донесе одлуку о заустављању изградње малих хидроелектрана и тако заштити ријеке и животну средину. Тиме би био испуњен и захтјев бројних еколошких удружења и грађана који указују на штетност ових пројеката, пишу Независне новине.

Закључак о потпуној забрани градње малих хидроелектрана изгласао је Представнички дом ФБиХ, који је усвојио Декларацију о заштити ријека, а у Центру за животну средину истичу да овај корак треба да слиједе и посланици у Народној скупштини РС.

Таминџија наглашава да је Клуб СНСД-а у прошлом сазиву зауставио градњу малих хидроелектрана на одређеним подручјима.

“Сматрам да ни држава генерално нема интерес од градње малих хидроелектрана, оне су углавном мале производње, мале инсталације, што им и сама ријеч каже, а праве пуно штете, која је неповратна, посебно у прелијепим природним водотоцима”, каже Таминџија и додаје да постоји проблем од 2005. године и посљедње Владе РС Пера Букејловића, која је тада додијелила велики број концесија, што је РС довело у одређене проблеме у вези с тим питањем.

“У нашој странци влада апсолутно расположење када је у питању ова тема. Требало би тачно прописати услове, нису сви водотоци исти као ни њихов значај. Имате Пливу, Сутјеску и друге љепотице, гдје се не смије дозволити да неко поставља цијеви у корито и да га исуши како би добио неку мању производњу”, сматра Таминџија.

У БиХ је планирано више од 400 малих хидроелектрана, а већ је изграђено око 100.

Извор:РАДИО НЕВЕСИЊЕ


Подијели...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *