Привреда

Таминџија: Мале хидроелектране штетне за животну средину

Предсједник Одбора за заштиту животне средине у Народној скупштини РС Илија Таминџија сматра да би Република Српска у наредном периоду требало да донесе одлуку о заустављању изградње малих хидроелектрана и тако заштити ријеке и животну средину. Тиме би био испуњен и захтјев бројних еколошких удружења и грађана који указују на штетност ових пројеката, пишу Независне новине.

Закључак о потпуној забрани градње малих хидроелектрана изгласао је Представнички дом ФБиХ, који је усвојио Декларацију о заштити ријека, а у Центру за животну средину истичу да овај корак треба да слиједе и посланици у Народној скупштини РС.

Таминџија наглашава да је Клуб СНСД-а у прошлом сазиву зауставио градњу малих хидроелектрана на одређеним подручјима.

„Сматрам да ни држава генерално нема интерес од градње малих хидроелектрана, оне су углавном мале производње, мале инсталације, што им и сама ријеч каже, а праве пуно штете, која је неповратна, посебно у прелијепим природним водотоцима“, каже Таминџија и додаје да постоји проблем од 2005. године и посљедње Владе РС Пера Букејловића, која је тада додијелила велики број концесија, што је РС довело у одређене проблеме у вези с тим питањем.

„У нашој странци влада апсолутно расположење када је у питању ова тема. Требало би тачно прописати услове, нису сви водотоци исти као ни њихов значај. Имате Пливу, Сутјеску и друге љепотице, гдје се не смије дозволити да неко поставља цијеви у корито и да га исуши како би добио неку мању производњу“, сматра Таминџија.

У БиХ је планирано више од 400 малих хидроелектрана, а већ је изграђено око 100.

Извор:РАДИО НЕВЕСИЊЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!