Република Српска

Насиље у породици је од сада КРИВИЧНО ДЈЕЛО

Подијели...

Нови закон о заштити од насиља у породици, који је на снагу ступио 1. маја, допринијеће сузбијању насиља у породици, кажњавању почионица, али и заштити жртава.

Ово су оцијенили учесници округлог стола “Нови стандарди и изазови у примјени Закона о измјенама и допунама Закона о заштити од насиља у породици” у Бијељини.

Насиље у породици, нажалост, учестало је и на спречавању ове појаве морају се ангажовати све надлежне институције, порука је са овог скупа.

Новим  законом насиље у породици не третира се више као прекршајно него као кривично дјело и то је први закон који се бави заштитом жртве, а не кажњавањем насилника.

Лице од повјерења

– Почели смо да спроводимо Протокол, познатији као Истанбулска конвенција, која је прописала да је држава дужна да пружи заштиту жртви. Новина је институт „лице од повјерења“, које у први моменат, када се деси насиље, жртви пружа адекватну подршку. Ово је револуционаран закон у области заштите жртве од насиља у породици и надам се да ће он произвести доношење оквирног закона у РС и БиХ који ће уопште бавити жрвтом било какве врсте насиља и који ће јасно прописати која су права и обавезе државе и пронаћи начин како да се то касније рефундира од насилника – каже предсједник Основног суда Бијељина Аида Ханушић.

Центри за социјални рад су такође један од субјеката заштите од насиља у породици, који евидентирају ове случајеве и предузимају мјере заштите жртава.

Више насиља од пријављеног

Секретар Центра за социјални рад Бијељина Весна Савић подсјећа да се на годишњем нивоу евидентира од 100 до 120 пријава насиља у породици. Она упозорава да то није коначна цифра, јер постоји и онај “тамни број”, односно случајеви који никада не буду пријављени. Извјесно је, каже, да постоји већи број случајева насиља у породици.

– Жртве у породици су, нажалост, из свих категорија. Искуства показују да су жртве из социјално угрожених породица, али и високообразованих и ситуираних породица. Нема друштвене групе која је поштеђена породичног насиља. Најважније је да покажемо да постоје начини и механизми којима ће се насиље зауставити и спријечити, а жртве заштитити – каже Савићева.

Упркос настојањима надлежних, насиље у породици је све учесталије у нашем друштву. Велики број повратника у чињењу насиља, лоша казнена политика, само су неке од околности које отежавају борбу против ове немиле појаве.

– Јединствен став оних који се баве овом проблематиком је да се спречавању насиља у породици мора прићи мултидисциплинарно, односно да се у овај посао морају додатно укључити и друге надлежне институције – каже предсједница Фондације „Лара“ Радмила Жигић.

Скуп, којем су присуствовали представници суда, тужилаштава, центара за социјални рад и домова здравља са подручја Угљевика , Лопара, Бијељине. организовало је Удружење жена “Лара”, у сарадњи са невладином организацијом “Женски центар” из Требиња и уз подршку шведске фондације Квина Тил Квина.

Како би се жртвама насиља пружила и материјална, психолошка и правна помоћ, у Бијељини је 2012. године основана Сигурна кућа, а у функцији је и СОС телефон.

Боље, али треба радити

– Очекујемо да ће се увођењем “особе од повјерења” жртве осјећати слободније да пријаве насиље и да ће истрајати у свједочењу против насилника. Очекујемо да ће се сада сви другачије оријентисати према насиљу у породици, јер више није прекршајно већ кривично дјело – каже Лара Жигић.

Додаје да има много новина, али и да треба много радити да би се новине разумјеле и спроводиле.

Извор:ЕУРОБЛИЦ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!