На корона вирус позитивно још 29 особа. Петоро заражених из Требиња На корона вирус позитивно још 29 особа. Петоро заражених из Требиња
Још 29 особа у Републици Српској заражено је новим вирусом корона, показали су резултати у протекла 24 сата. Министар здравља РС Ален Шеранић рекао... На корона вирус позитивно још 29 особа. Петоро заражених из Требиња

Још 29 особа у Републици Српској заражено је новим вирусом корона, показали су резултати у протекла 24 сата.

Министар здравља РС Ален Шеранић рекао је да су у птању 16 мушкараца и 13 жена. Укупно су тестиране 353 особе. Од новозаражених у протекла 24 сата у Српској, девет је мушкараца средње животне доби, шест мушкараца је старије животне доби и један је млађи мушкарац. Осам жена је средњих година, три су млађе и двије су старије.

Из Бањалуке је 13 новозаражених, петоро је из Требиња и свих пет су контакти јучерашњег зараженог. По двоје је из Мркоњић Града и Лакташа, а по једно из Кнежева, Приједора, Козарске Дубице, Теслића, Котор Вароши, Челинца и Невесиња.

Министар Шеранић рекао је да је већина ових узорака урађено у Универзитетско клиничком центру у Бањалуци гдје су особе биле од раније хоспитализовање или у изолацији и сада се утврђивало да ли су заражене.

Заражена два здравствена радника из Бањалуке

Већина њих је заражено због контаката и то, прије свега, породочиних. Такође, међу зараженима су и два здравствена радника из двије привтане здравствене установе из Бањалуке.

– Што се тиче Института за јавно здравство РС, раде се тестирања здравствених радника по домовима здравља и болницама широм Републике Српске, међу припадницима Цивилне заштите и лица која су била у карантину – рекао је Шеранић.

Опоравиле се 154 особе

Он је додао да је у РС до сада укупно потврђен вирус корона код 421 особе, а да је укупно урађено 4.960 тестирања у УКЦ РС и Институту за јавно здравство РС. Укупно се од корона вируса у Републци Српској опоравило 154 људи.

На болничком лијечену у УКЦ РС тренутно се налази 96 пацијената, од којих њих 46 има тешку клиничку слику, пет њих је на респраторима. На старој локацији код Поликлинике налази се 38 пацијената који имају лакшу до средњу клиничку слику. На интензивној њези је седам пацијената.

Будући да предстоје православни ускршњи празници, Шеранић је још једном поручио да ће они који буду допутовали провести 24 сата у карантину на граници и да ће послије тога бити упућени у карантине у локалне заједнице у складу са процедурама.

– Имали смо ових дана пуно притужби и питања од грађана који су на јавним површинама видјели бачене рукавице и маске. Дакле, ако се на јавном мјесту скидају маске или рукавице, препорука је да се одложе у кесу и онда у отпад – поручио је Шеранић.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *