Друштво

Нове мјере против корона вируса. Ограничење куповине намирница. Ко прекрши саомоизолацују објављује се идентитет

Подијели...

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је главни координациони тим за праћање епидемиолошке ситуације у вези са корона вирусом у Републици Српској предложио нове мјере.

Прва мјера односи се на куповину робе широке потрошње, јер људи купују залихе, па ће бити ограничене количне које се могу купити.

– Не могу вам сада говорити детаље и врсте намирница. Вјероватно ће брашно бити ограничено на десет килограма – рекао је Вишковић.

Са Владом Србије се договара, како каже, набавка брашна и шећера да се у силосима Српске направе резерве, иако у РС има тренутно залиха.

Исто тако, Влада РС ће се обратити Оружаним снагама БиХ да виде са којим смјештајним капацитетима располажу на територији РС да их припреме за прихват ако ова ситуација у вези са вирусом буде ишла узлазном путањом.

Поновио је да је у току набавка мобилне болнице са 500 капацитета, а локалним заједницама биће наређено да обезбједе додатне капацитете.

– Ко прекрши мјере самоизолације, биће објављени његови лични подаци и биће смјештени у шаторски карантин. Не можемо дозволити да неодговорни појединци угрожавају остале који се продржавају – објашњава он.

Ове мјере ступиће на снагу данас.

Вишковић каже да ће од вечерас све мјере бити ригорозно проводиве и да ће бити изрицане кривичне санкције за оне који буду прекршили мјере и до двије године затвора.

Од Савјета министара ће бити затражени да се привремено забрани улазак страних држављана у БиХ, као и остале земље у окружењу што су урадиле.

Међуградскки саобраћај од данас ће бити укинут у цљу сузбијања ширења заразе вируса корона.

– Морамо смањити контакте и то је једини начин да спријечимо ширење вируса – поручује Вишковић.

Трговци ће добити инструкције, а инспектори ће контрилисати да ли се проводе мјере о ограниченој куповини.

Трговци ће бити санкционисани ако неко узме већи количину од прописане.

Шаторски капацитети на границама још нису стављени у функцију, а очекује се данас протокол о поступању. Тај протокол треба да има све мјере о стављању грађана у шатроски карантин.

Сасатанку су присуствовали предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједница Српске Жељке Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар здравља и социјалне заштите Српске Алена Шеранић и директор Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић.

Извор:ЕУРОБЛИЦ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!