Друштво

Невјероватно али прича о настанку шаха доноси математички доказ зашто је важно остати код куће у вријеме епидемије

Чувени експерт за дигитални маркетинг, на далеко познат, Исток Павловић на фантастичан начин повезао је причу о настанку шаха и мудрост његовог изумитеља који је за награду за изум тражио само жито.

Колико се брзо шири овај вирус? Неки људи ће рећи “има само пар стотина заражених, то није ништа”. Нама људима није интуитивна математика епидемиологије, имамо лажни осјећај да “то није ништа”.

Ево приче која то објашњава – чувена легенда о изумитељу шаха.

Човјек који је смислио игру “шах”, негдје у 13. вијеку, показао је свом краљу нову игру. Краљ је био одушевљен овом игром.

– “Ово је сјајно, шта желиш да ти дам као награду што си направио овако добру игру?”, питао је краљ

– “Ја бих желио жита”, рече изумитељ

– “Наравно! Колико жита?”

– “Хтио бих на ово прво поље шаховске табле да ставимо једно зрно жита. Затим на друго поље два, па на следеће 4, па 8 па 16, па 32 зрна жита… сваки пут дупло више, и тако до оног последњег поља на табли.”

– “Па то је баш мало жита! То није никаква награда за тебе! Јеси ли сигуран да то желиш?”, питао је краљ.

Изумитељ је инсистирао да то буде његова награда. Краљ је помислио “каква будала, продао ми овако добру игру за мало жита”, и дао својим математичарима да израчунају колико је то жита и да исплате човјека.

Међутим, када су математичари израчунали, дошли су до податка да је то 18.446.744.073.709.551.616 зрна жита, односно да би требало да се посију 4 планете Земље цијелом површином да би се толко жита направило.

Према тој легенди, краљ је био одушевљен мудрошћу овог изумитеља и позвао га је да му буде савјетник.

Иста ствар се дешава са вирусом. У овом тренутку, ми видимо веома мало зрна жита на табли (број обоЉелих) и лако можемо да се преваримо како то није ништа страшно. Али ако сваки обоЉели у просјеку зарази још двоје (сасвим реално када не бисмо ништа предузели), онда би математика била иста као на овој табли.

Зато је битно да будемо у кућама и да немамо контакт са људима, јер математика је јасна – број обоЉелих може да опада тек када једна обоЉела особа у просјеку зарази мање од једне нове особе (на примјер, 0,8). Све преко 1, води у математику шаховске табле са огромним цифрама.

 

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!