Србија

СРБИЈА УВЕЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ!

Подијели...

Александар Вучић, предсједник Србије, објавио је вечерас да је проглашено ванредно стање на територији цијеле државе због опасности од корона вируса.

– Поштовани грађани, Србија је од данас у рату против невидљивог и опасног противника, којег наша земља мора да побиједи. То је борба за наше родитеље, наше старије, али и будућност Србије. Наши родитељи су изградили све што у овој земљи имамо, они су нападнути и морамо да учинимо све да им помогнемо – рекао је Вучић.

Вучић је на прес конференцији рекао да одлука о увођењу ванредног стања ступа на снагу одмах.

Спорт и образовање

Како је рекао, од сутра нема школе, нема вртића и факултета, нема тренинга, спорта, теретана…

– Нема потребе да објашњавам зашто; теретане су најгора мјеста за заразе. Ограничиће се рад ресторана, кафана, уз веома кратко вријеме. Затвара се живот, да бисмо сачували живот – рекао је Вучић.

На основу Устава Републике Србије, а у складу са одредбама Устава, члана 5. Устава, објавио је да је донијета одлука о проглашењу ванредног стања на територији цијеле Србије.

– Одлуку о ванаредном стању нисмо донијели лако, јер се она доноси у изузетним околностима – објаснио је предсједник Србије.

ТВ лекције

Када је ријеч о школском програму, рекао је да ће то “ићи” преко више програма, РТС 3 и РТС Планете, којима се такође захвалио на томе што су се одазвали, те истакао да ће то бити изузетан програм, један од најбољих у Европи.

Дјеци је поручио да уче и да раде, иако неће бити школа.

– Вјероватно школе нећемо отварати до краја школске године. Зато смо се трудили да што више то одложимо, јер дјеца нису у опасности – навео је Вучић.

Најгори дан за Европу

У Србији још нема ниједног смртног случаја од корона вируса, рекао је Вучић и додао да тренутно укупно имамо 48 заражених.

Како је рекао, овог секунда “имамо ванредно стање на територији цијеле Србије”, а одмах послије вечерашњег обраћања и објаве у Службеном гласнику услиједиће сједница владе, на којој ће бити донијета уредба о мјерама за вријеме ванредног стања.

Додаје да је данас и најгори дан за Европу, вјероватно од Другог свјетског рата, и да је у Италији умрло 368 људи, у Шпанији готово 200, а у другим се драматично повећава број умрлих.

– Али нема никакве сумње да ћемо се у данима који долазе с тим суочити – рекао је Вучић додавши да ће се нада да раст таквих случајева неће бити као у европским земљама због чега ће бити предузете најтеже мјере.

“Не стварајте залихе”

Вучић је позвао грађане да не стварају залихе основних животних намирница, јер за то нема никакве потребе, пошто има довољно и брашна, уља, шећера, пиринча и других намирница.

Вучић је примјетио да је за 100 одсто увећана потрошња, додавши да разумије страх код људи и потребу да се осјећају сигрно, али да Србија има брашна за 12 мјесеци.

Европска солидарност бајка

Истиче да ће на дневном нивоу бити обезбијеђено 38.000 маски само за логистичке центре како би трговине и апотеке биле довољно обезбијеђене и да је то сада најважнија ствар.

– Нећу сада да доносим политичке заључке него кад све прође, али смо схватили да не постоји велика међнародна нити европска солидардност, да је то била бајка на папиру – рекао је он.

Помоћ од Кине

Вучић истиче да је данас упутио посебно писмо предсједнику Кине Си Ђинпингу.

– Много очекујемо и највеће наде полажемо у Кину, која једина може да нам помогне у овој ситуацији. Од данас не можемо да увеземо робу, нити медицинску опрему из земаља ЕУ, а то је управо објавила Урсула фон дер Лајен, пресједница ЕК – објавио је предсједник Србије.

Кризе

Вучић подсјећа да је Србија прошла кроз тешке кризе, кроз ужасну економску кризу, “пошто смо били на корак до банкротства” и да то данас људима изгледа као пјесма.

-“Ово ће за нас бити најтежа битка за наш народ, битка за наше старе и болесне, они су они су мета овог жестоко напада. Морамо да чувамо све али су они прије свега мета овог жестоко напада – упозорио је Вучић.

Извор:ТАЊУГ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!