Друштво

Од сутра ујутру изолација за све грађане БиХ који улазе у земљу

Подијели...

Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић потврдио је да ће на граничним прелазима у Федерацији БиХ (ФБиХ) сутра у ујутро почети примјена мјера да сви грађани БиХ, који улазе у земљу, буду упућени у обавезну изолацију од 14 дана.

Он је истакао да се на граничним прелазима Бијача, Каменско, Горица, Изачић, Шамац и Орашје, те два међународна аеродрома Тузла и Сарајево континуирано спроводе појачане контроле у вези са пандемијом вируса корона.

– Распоредили смо већи број федералних санитарних инспектора на ових шест прелаза и два аеродрома. Они су тамо физички присутни 24 часа и имају обавезу изрицања рјешења о ограниченом кретању и изолацији за грађане одређеног броја земаља који долазе у БиХ, као и грађане БиХ који долазе из тих земаља – рекао је Ајдиновић.

Он је прецизирао да ће, на основу закључака донесених на састанку предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије са премијерима Српске Радованом Вишковићем и ФБиХ Фадилом Новалићем, одржаног у петак у Добоју, свим грађанима БиХ који од сутра у шест часова уђу у БиХ, без обзира из које земље долазили, бити изрицано рјешење о обавезној четрнаестодневној изолацији.

– Познато је да су сви путници при преласку границе обавезни да испуне санитарни упитник – додао је Ајдиновић.

Када је у питању праћење мјера које се примјењују на граничним прелазима, Ајдиновић је навео да Федерална управа за инспекцијске послове координише активности са кантоналним МУП-овима, као и Републичким инспекторатом Републике Српске, зависно од тога гдје је пребивалиште грађана БиХ који су ушли на граничним прелазима које покрива Федерација.

– Републички инспекторат има увид у све информације – именима и презименима лица, адресама, контакт телефонима и датуму издавања рјешења обавезне мјере изолације како би из својих надлежности могли да предузму мјере изрицања рјешења, с обзиром на то да је ријеч о путницима који имају пребивалиште у Републици Српској – објаснио је Ајдиновић.

Он је најавио да се размишља о томе да се инспектору, који је вршио контролу на граничном прелазу, без обзира у надлежности ког ентитета је прелаз и без обзира да ли је пребивалиште грађанина који је ушао у БиХ у Републици Српској или ФБиХ, омогући да изрекне мјеру изолације.

– Ово би помогло да будемо што активнији и практичнији у раду – сматра Ајдиновић, који је додао да би и у том случају били размјењивани подаци између ФБиХ и Републике Српске. Ајдиновић је најавио да би, поред инсталираних термалних камера на аеродромима у Тузли и Сарајеву, које помажу у детекцији евентуално повишене тјелесне температуре путника, ускоро овакве камере требало да буду постављене и на три најфреквентнија гранична прелаза која покрива ФБиХ.

На састанку Тегелтије са Новалићем и Вишковићем закључено је да сви држављани БиХ који се враћају из иностранства од понедјељка, 16. марта, буду у изолацији у трајању 14 дана.

Извор:ЕУРОБЛИЦ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!