Култура

Препоруке вјерницима из Епархије ЗХиП

Из Епархије захумско-херцеговачке и приморске предочена је листа мјера за које сматрају да могу да буду од помоћи свима у борби против вируса корона, а односе се на понашање вјерника и свештенства у храмовима.

Особама са хроничним обољењима као што су срчане и плућне болести, са дијабетесом, болесницима са малигним обољењима и онима чији је имунитет на било који начин озбиљно нарушен препоручује се да у наредном периоду не присуствују богослужењима.

„Исто важи и за особе које осјећају било какве здравствене тегобе“, наводи се у саопштењу које је потписао Његово преосвештенство епископ захумскохерцеговачки и приморски Димитрије.

Владика Димитрије поручио је да свако ко жели да прими свето причешће може да се јави парохијском свештенику који ће их причестити у њиховом дому.

„Свештеници нека благосиљају вјернике вербално и осјењујући их крсним знаком без икаквог физичког контакта. Вјерницима препоручујемо да не цјеливају руку свештеника, као и да физички контакт са другим вјерницима сведу на минимум“, препорука је владике Димитрија.

Епископ Димитрије је замолио да се гужве у храмовима за вријеме богослужења што мање праве, а дјеца да што више времена проводе напољу или изван гужве.

„Вјерницима препоручујемо да поштовање светим иконама не указују цјеливањем, него само наклоном. Свештеницима налажемо да осигурају да се цјеливајуће иконе чисте одговарајућим дезинфикујућим средствима што је чешће могуће, као и ствари које се често дирају рукама као кваке на вратима, столице, мјеста за прислуживање и узимање свијећа…“, истиче се у саопштењу.

Из Епархије захумско-херцеговачке и приморске наводе да по завршетку свете литургије вјерници не узимају нафору из руке свештеника, него сами из посуде за нафору.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!