Позитивно на нивоу ЕРС. Најбољи резултат остварило матично предузеће Позитивно на нивоу ЕРС. Најбољи резултат остварило матично предузеће
Подијели...Најбољи финансијски резултат од свих предузећа из система „Електропривреде РС“ постигло је матично предузеће, које је остварило нето добит од око 36 милиона КМ.... Позитивно на нивоу ЕРС. Најбољи резултат остварило матично предузеће
Подијели...

Најбољи финансијски резултат од свих предузећа из система „Електропривреде РС“ постигло је матично предузеће, које је остварило нето добит од око 36 милиона КМ.

Негативно су пословала два производна предузећа, и то Рудник и Термоелектране „Гацко“, које су приказале нето губитак од око 13,6 милиона КМ, и „Хидроелектране на Требишњици“ са губитком од око 15 милиона КМ.

Разлози губитака су очекивани и објективне природе: РиТЕ „Гацко“ је прошле године имало капитални ремонт због чега је производња била обустављења на 90 дана. ХЕТ је радио у веома малом капацитету, јер је ХЕ у Дубровнику била хаварија, а ХЕТ тамо има свој агрегат.

Сва остала предузећа из система ЕРС пословала су позитивно, а послије матичног предузећа, највећу добит остварило је дистрибутивно предузеће „Електро Добој“. Ово најуспешније предузеће из система ЕРС остварило је профит од око 4,55 милиона КМ.

Генерални директор ЕРС Лука Петровић изјавио је да је за матично предузеће прошла година била најплодоноснија у посљедњих 28 година због профита од око 36 милиона КМ.

Оволику добит матично предузеће остварило је, прије свега, јер су од октобра прошле године од дистрибутивних предузећа преузети велики потрошачи електричне енергије (110, 35 и 10 kV). Од тада рачуне за електричну енергију фактурише Дирекција за снабдијевање „Електропривреде РС“.

Примјера ради, у „Електрокрајини“ Бањалука кажу да је од њих Дирекција преузела 2.054 купца, што је утицало на смањење прихода од електричне енергије за око 9,4 милиона конвертибилних марака.

– На нивоу холдинга прошла година ће бити позитивна иако је то једна од три најмање производње електричне енергије у историји „Електропривреде РС“ – истакао је Петровић.

Извршни директор за производњу и техничке послове у предузећу „Хидроелектране на Требишњици“ Илија Таминџија за Српскаинфо каже да ће ово предузеће завршити прошлу годину у минусу очекивано због умањене производње узроковане хаваријом у ХЕ у Дубровнику.

– Око 15 милиона марака биће губитак ХЕТ-а. Морам да напоменем да смо ми правили уштеде гдје год смо стигли и да имамо два најлошија финансијска резултата у три године, и то када ово предузеће има планиране велике инвестиције – објашњава Таминџија.

Потврђује да је ХЕ у Дубровнику дјелимично почела с радом и да је у функцији агрегат ХЕТ-а, због чега се сада нормализује производња електричне енергије у Требињу.

Држава у „Електропривреди Републике Српске“ има учешће са око 80 одсто капитала.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

 


Подијели...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *