Друштво

Потврђена два нова случаја заразе у Српској

Подијели...

У Републици Српској потврђена су још два случаја заразе вирусом корона, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

– Ријеч је о дјетету и особи млађе животне доби, из блиског контакта са јуче потврђеним случајем мушкарца и његове супруге, а који су имали блиски контакт са особом код које је потврђен нови вирус корона у Словенији. Они се осјећају добро, налазе се у кућној изолацији, а љекари Хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља Бањалука ће пратити њихово здравствено стање – наведено је у саопштењу Министарства.

У Српској је до сада вирусом корона заражено десет особа. Двије особе се налазе на Клиници за инфективне болести у Универзитетском клиничком центру Републике Срспке, а осам особа се налази у кућној изолацији. Сви пацијенти се осјећају добро и ниједан није витално угрожен.

Из Министарства наводе да је под здравственим надзором 488 особа, које су допутовале из подручја захваћених вирусом, те да је надзор завршен код 132 особе.

– Сви путници који долазе из подручја гдје су регистровани случајеви појаве новог вируса корона морају да се унутар 14 дана од доласка у Републику Српску телефонски јаве надлежном дому здравља. Путници који немају свог породичног доктора у Републици Српској потребно да се телефоном јаве Институту за јавно здравство Републике Српске. За све информације у вези саовим питањима отворена је бесплатна телефонска линија 0800 50 555 – наведено је у саопштењу.

Додаје се да особе које се налазе у болничкој или кућној изолацији психолошку подршку могу да потраже путем плавог телефона Друштва психолога Републике Српске 0800 50 305.

– Још једном подсјећамо грађане, који се налазе у кућној изолацији, да поштују мјере које им препоручи надлежни љекар. Чланови који живе у истом домаћинству сa особом у кућној изолацији, требају остати у другој соби или одржавати удаљеност од најмање један метар од особе у изолацији. Потребно је добро провјетравати заједничке просторије (кухиња, купатило) и избјегавати дијељење предмета из непосредног окружења особе (четкице за зубе, јело, посуђе, чаше, пешкире, крпе или постељину) – наводи се у саопштењу.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске ће редовно обавјештавати јавност о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.

Све остале препоруке особама које се налазе у изолацији доступне су на интернет страници Института за јавно здравство Републике Српске www.phi.rs.ba /korona virus COVID-19/грађани.

О епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској грађани се могу информисати на Фејсбук страници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Извор:РТРС


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!