Република Српска

Погоршава се ситуација у Бања Луци. Затварају се вртићи, скраћује се радно вријеме

Дошло је до погоршања епидемиолошке ситуације, имамо четири нове особе које су позитивне на корона вирус. Од сутра се препоручује да дјеца превентивно не иду у вртиће.

Изјавио је ово градоначелник Бањалуке, Игор Радојичић, након данашње сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

– Сви су наши суграђани, сви су вирус највјероватније добили током боравка у некој од сусједних земаља. Случајеви нису међусобно повезани, ово је очекивано – оцијенио је он.

Штаб је констатовао да је дошло до погоршања и да је неопходно предузети даље мјере. Ограничава се радно вријеме трговинских и угоститељских објеката до 18 часова, а за драгсторе и пекаре до 22 часа. Прекида се рад дјечјих играоница, свадбених салона. Тржни центри неће радити за викенд.

– Циљ је превенција и спречавање даљег ширења заразе. Налазимо се у фази предузимања ванредних мјера у граду. Позивам грађане да буду дисциплиновани јер ће то у значајној мјери утицати на здравствено стање свих нас. Свако од нас треба да посматра не само своје стање, већ и људи око себе – нагласио је он.

Поручује да кроз кризу морамо проћи сложно и дисциплиновано. Штаб је утврдио провођење нових мјера са циљем смањивања друштвених контаката како би се смањило пренос.

– Центар за предшколско има обавезу да утврди колики број малишана и породица би био у проблему, да не би могао од понедјељка да борави кући. Бићете информисани, да ли ће вртићи од понедјељка бити потпуно затворени или ће функционисати у смањеном обиму – рекао је Радојичић.

Препорука грађанима је да се редовни прегледи минимизирају, како би Дом здравља био на располагању у актуелној ситуацији. Дом здравља ће позивати и друге особе здравствене струке које тренутно нису ангажоване. Појачаће се мјере јавне хигијене, уводи се додатно прање улице.

– Пратиће се стање на тржишту, како не би би било несташица и промјена цијена. Хуманитарне организације мораће промијенити рад, да се смањи окупљање људи – навео је Радојичић.

Бископе нису обухваћени овом мјером, јер су они већ увели неке мјере.

– Али пратићемо ситуацију – рекао је Радојичић.

Невена Тодоровић, директорка Дома здравља рекла је да ради испитивања свих особа које су биле у контакту са зараженим. У току посљедњих 24 сата јавило се 17 особа са симптомима сличним грипу.

Тодоровићева је рекла да нема потребе да и даље носе заштитне маске. Инспектори су ишли на терен, и утврђено је да се сви грађани у кућној изолацији придржавају прописа и не напуштају кућу.

– У наредним данима реорганизоваћемо свој рад – рекла је она. Мјере ступају на снагу одмах.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!