Друштво

Због корона вируса од сутра у Републици српској посебне мјере

Затварају се све основне и средње школе, те високошколске установе, забрањују се сва јавна окупљања, биће затражена оштрија контрола уласка грађана из ризичних земаља, одлучено је на састанку највишег руководства Републике Српске, након што се вирус корона појавио у Српској.

Ова одлука важи од сутра до 30. марта, рекао је предсједник Владе РС Радован Вишковић.

– Једна од превентивних мјера је и забрана свих јавних окупљања. Обратићемо се Савјету министара и граничној служби да се пооштри улазак из земаља гдје има вируса корона. Обавезују се здравствене установе у РС да направе план рада у ванредним условима. Треба превентивно припремити све капацитете болница, како бисмо спремно дочекали евентуелне нове случајеве. Све радимо како бисмо превентивно дјеловали. Задужили смо да се остваре контакти са СЗО, од које имамо одређену врсту помоћи. Препорука је да не затварамо вртиће, а преко ИЈЗ ћемо појачати контролу у тим установама. Ако се код њих појави први случај, ићи ћемо на мјеру затварања вртића – рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће институције појачати мјере да људи поштују карантин.

– Настојаћемо да преко наших институција појачамо мјере да људи којима је препоручен карантин, то поштују. Пратећи шта раде земље у окружењу, и ми смо на данашњем састанку одлучили да је најбоље да предузмемо ове мјере, прије свега дјеце у школама и студената на факултетима. Препорука је да у наредних 21 дан дјеца бораве у кућама, како бисмо у највећој могућој мјери смањили преношење вируса. Забрањује се сви већи скупови, чисто из превентивних разлога. Боље тако, него да морамо рјешавати посљедице, што је веома тешко, као што смо видјели из искуства других – додао је Вишковић и нагласио да ће спортски догађаји, ако буду организовани, бити без публике.

Позвао је грађане да нема мјеста никаквој паници, да нема потребе да се купују залихе животних намирница.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!