Требиње

СЕТ: Српска мора искористити потенцијал зелене енергије

Република Српска је у потпуности окренута обновљивим изворима енергије, а сви њени будући планови су орјентисани на зелену енергију и њен развој, једна је од порука са дводневног Самита Еенергетике (СЕТ) који је данас отворен у Требињу.

Самит под слоганом „Енергетска будућност Западног Балкана“, у организацији Електропривреде Републике Српске (ЕРС), града Требиње и предузећа СЕТ, окупља стручњаке у овој области из цијелог региона и Европе.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић казао је како је обновљива енергија производ намјењен извозу, гдје има своје конзументе и тржиште.

„Дошло је вријеме да се искористе потенцијали које имамо у сфери хидро и соларне енергије и снаге вјетра. Очекујем по завршетку самита да стручњаци који на њему учествују дају своја виђења о развоју енергетског сектора у наредним годинама“, казао је Вишковић.

Он је је најавио како ће ускоро бити усвојен и нови Закон о електричној енергији усклађен са обавезама према Енергетској заједници.

„Закон треба да ријеши питање преноса и дистрибуције, раздвајања тих капацитета али исто тако да имамо и квалификоване купце те да да корисници имају могућност да бирају снабдјевача електричном енергијом. Према томе, то су све обавезе које је БиХ преузела из Трећег енергетског пакета. Закон је у складу са нашим обавезама испуњавања ЕУ директива“, казао је Вишковић.

Директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је да је Стратегијом развоја енергетског сектора РС до 2035. године и Планом развоја ЕРС од 2019. до  2029. године у плану градња објеката укупне снаге 1.000 мегавата из обновљивих извора, те да је то само дио расположивог потенцијала.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић се захвалио организаторима што су овај град одабрали као мјесто у којем ће се одржати самит истичући да је управо енергетика један од кључних развојних грана ове локалне заједнице.

Извор:КАПИТАЛ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!