Србија

САД: Два рјешења за косово. Узмите или санкције!!!

Председнику привремених институција на Косову Хашиму Тачију и предсједнику Србије Александру Вучићу  представљен је у Бијелој кући нацрт коначног споразума између Београда и Приштине, пише „Бота сот“.

Према наводима медија, споразум даје двије могућности: Корекцију границе или „Заједницу плус“, уз посебне захтјеве Србије – могућност која је, према изворима, омиљена америчким посредницима, пише „Бота сот“.

У другим детаљима са састанка у Вашингтону, наводи се да ће ова преговарачка фаза бити динамична, слично као у Рамбујеу, гдје су странама понуђена само двије опције, или „узми или остави“, што је супротно бечким преговорима који су трајали око двије године.

Корекција граница или „Заједница плус“ су двије могућности које су понуђене на првом дводневном састанку у Вашингтону, на састанку Хашима Тачија и Александра Вучића.

Штавише, од Србије се не тражи да заустави кампању признања до јуна. Такође, јун ове године је рок за коначно постизање „споразума између Косова и Србије“.

Формат разговора о коначном споразуму биће одржан на нивоу предсједника са тимовима које ће сами бирати. Странама је такође понуђена прилика да се састану са америчким предсједником Доналдом Трампом, али то је одложено до тренутка када се буде близу споразума.

На овом састанку Тачију и Вучићу је речено да ће „стране које нису спремне да потпишу споразум имати вишеструке санкције САД“.

Хашим Тачи је на конференцији за штампу на којој је састанак најављен, рекао да је „састанак у Бијелој кући критични и драматични заокрет“ и додао  да је „Америка коначно преузела дијалог између Косова и Србије“ и да „то жели да заврши у кратком року“.

Извор:СПУТЊИК

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!