Црна Гора

Спорни закон у Црној Гори почео да се примјењује супротно њему самом

Угледни адвокат из Подгорице Велибор Марковић на питање да ли је спорни закон почео да се примјењује, одговорио је да јесте, али погрешно, будући да се попис имовине према одредби чл. 63. тог закона може вршити тек након спроведеног управног поступка.

Управа за имовину започела са пописивањем некретнина које користе вјерске заједнице, као да је већ у поступку утврђено да вјерска заједница нема доказ о праву власништва, а што значи да Управа хоће да изврши попис без претходно спроведеног поступка прописаног спорним законом, истакао је адвокат Велибор Марковић. 

Како је казао, спорни закон је почео да се примјењује и то на погрешан начин, „прескакањем“ управног поступка. 

„Одредбом чл. 63. сада важећег Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница је прописано да је орган управе надлежан за послове имовине дужан да у року од годину дана од ступања на снагу овог закона утврди вјерске објекте и земљиште који су у смислу члана 62. тог истог закона државна својина, затим изврши њихов попис, као и поднесе захтјев за упис права државне својине на тим непокретностима у катастар непокретности“, навео је Марковић.

Имајући у виду, како је истакао, напријед наведену одредбу тог закона, попис имовине коју користе вјерске заједнице може и треба да се врши тек након и уколико се утврди да та имовина уистину не представља имовину вјерских заједница, чему7 мора да претходи поступак утврђења прописан одредбом чл. 62. наведеног закона. Том законском одредбом је прописано да имовина коју користе вјерске заједнице представља државну својину само уколико поред осталог не постоје докази о праву својине вјерских заједница, при чему ће се у погледу постојања доказа о тим чињеницама примјењивати доказна средства и правила доказивања у складу са Законом о управном поступку и супсидијарно Законом о парничном поступку.

Из наведеног произилази да је Управа за имовину започела са пописивањем некретнина које користе вјерске заједнице, као да је већ у поступку утврђено да вјерска заједница нема доказ о праву власништва, а што значи да управа хоће да изврши попис без претходно спроведеног поступка прописаног спорним законом.

Стога овакво понашање овог државног органа представља „прескакање“ управног поступка, осим уколико циљ пописа није да се само утврди на кога се води та имовина, што је међутим непотребно с обзиром да су вјерске заједнице већ уписане као власници непокретности у листовима непокретности, па би се оваквим поступком управе радило нешто што већ постоји из, оцијенио је Марковић и додао:

Према томе, уколико су медији правилно интерпретирали изјаву директора Управе за имовину господина Шарановића, са жаљењем се мора констатовати да циљ наведеног закона у пракси није да се утврди право власништва на имовини коју користе вјерске заједнице, како се то наводи у закону, већ да се простип пописом изврши пренос те имовине на државну, што ће уколико се то деси представљати класично безакоње и мора се рећи, отимачину имовине већ уписане на друго лице.

Ово посебно код чињенице уписа вјерских заједница као власника, што се може оспоравати искључиво путем суда, односно подношењем тужбе од стране државе у ком поступку ће она доказивати да је власник, а никако некаквом наводном ревизијом правоснажно окончаних управних поступака, коју могућност закон не познаје.

На питање портала ИН4С, да ли ово значи да се закон већ почео примјењивати, Марковић је казао да се на наше питање да ли је спорни закон почео да се примјењује, може дати одговор да јесте, али и то погрешно, будући да се попис имовине према одредби чл. 63. тог закона може вршити тек након спроведеног управног поступка, односно провођењем доказа у складу са ЗУП-ом и ЗПП-ом, а никако без тога, па уколико се пренос буде вршио чак и без тог поступка, то ће бити доказ да се ради о национализацији и то без икакве накнаде, што наши закони и Устав не дозвољавају, а чиме ће се потврдити као основане критике свих, а на рачун таквог закона.

Извор:ИН4С

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!