Србија

Одлична вијест: Србија добија “АМБЕР АЛЕРТ”

Подијели...

Систем за узбуњивање и потрагу за несталом дјецом “Амбер алерт” у Србији ће бити активан крајем априла, пише данас београдска штампа.

Овај систем који постоји у великом броју земаља подразумијева да се, када се пријави нестанак дјетета, одмах прекида програм на свим телевизијама и радио-станицама, и ударана вијест постане информација о несталом дјетету.

Помоћу овог аларма, грађани ће бити обавијештени о основним детаљима отмице и на тај начин ће моћи да помогну полицији у брзом проналаску отмичара.

То је за Информер испричао Игор Јурић, оснивач Фондације “Тијана Јурић” и отац отете и убијене Тијане.

“Вјерујем да би моја Тијана сада била жива да је прије шест година овај аларм постојао у Србији, али срећан сам што ће многи млади животи у будућности бити спасени. Поносан сам што ће коначно моја борба да се приведе крају. Аларм упозорења ће много помоћи родитељима, који могу, чим посумњају, да пријаве нестанак дјетета полицији или тужилаштву. Слике дјетета, као и информације где је последњи пут виђено и шта је имало на сби, нашле би се брзо на свим телевизијама и радио-станицама. Сви медији би одмах детаљно објаснили људима шта да ураде уколико примјете дијете”, каже Јурић.

Он је додао да би истог тренутка мобилни оператори послали свим својим корисницима СМС и ММС с овим подацима.

“И не само то. Све ове информације и слике моментално би се појавиле и на банкоматима, лед екранима на бензинским пумпама, као и на продавницама највећих трговинских ланаца свуда широм Србије. Буквално се цијела држава укључује у потрагу”, објаснио је Јурић.

“Амбер алерт” до сада је спасао много живота дјеце широм свијета.

Јурић каже да ће аларм “активирати” полиција или тужилаштво.

“Ипак, оно што је важно да се зна је да се аларм неће ‘палити’ баш за сваки нестанак дјетета. То кажем зато што у Србији годишње имамо неколико отмица дјеце, док са друге стране има дјеце која бјеже од куће, па се врате. Морамо пазити да се аларм не злоупотребљава”, истакао је Јурић.

Он је рекао да је у уторак одржан састанак с представницима полиције, Министарства правде и Повјереником за информације од јавног значаја.

“Остало је да се утаначе детаљи са свима који ће бити укључени у овај важан посао и надам се да ће то бити што прије”, закључио је Игор Јурић.

Извор:МОНДО

 


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!