Самит енергетике Требиње 2020 Самит енергетике Требиње 2020
Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић изјавио је да је све спремно да 5. и 6. марта у Требињу буде одржан Самит енергетике... Самит енергетике Требиње 2020

Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић изјавио је да је све спремно да 5. и 6. марта у Требињу буде одржан Самит енергетике на којем се очекује више од 300 званица.

– Процијенили смо да “Електропривреда Републике Српске”, као један од најјачих стубова развоја Српске треба да има тако значајан скуп гдје ће се расправљати о свим важнијим темама за напредак наше електропривреде и да пратимо корак са сусједним електропривредама – рекао је Петровић синоћ за РТРС.

Петровић је навео да је Влада Републике Српске генерални покровитељ Самита, а финансијску подршку скупу даће “Електропривреда Републике Српске” и Град Требиње.

Он је рекао да ће бити одржано девет панела са више од 70 учесника на којима ће бити говора о најзначајнијим актуелним темама о енергетској транзицији у региону.

– Теме су вишеструке, прије свега стање на тржишту електричне енергије. Желимо да се измјеримо по питању формирања нових берзи, питању регулисаних односа на садашњим берзама гдје учествујемо и гдје други учествују – истакао је Петровић и додао да се очекује долазак представника свих берзи из региона.

Он је напоменуо да ће на Самиту бити говора и о популарној теми “Индустрија 4.0” у оквиру које ће се разматрати дигитална трансформација у енергетском сектору, као и информатизација многих процеса који се одвијају у самој “Електропривреди”.

– Сматрамо да ту има много више простора да се напредује како би били у рангу европских електропривреда – навео је Петровић.

Петровић је истакао да ће се на Самиту расправљати искључиво о обновљивим изворима енергије, начину финансирања енергетске ефикасности, о новим инвестицијама на Балкану и начину њиховог финансирања.

Он је рекао да ће на Самит бити позване банке које дају кредитне аранжмане за изградњу енергетске инфраструктуре на овим просторима и да образложе захтјеве, услове и процедуре.

Према његовим ријечима, на Самиту ће бити објављен Зборник радова и одређени закључци који ће бити обавезујући за све учеснике и за све електропривреде у окружењу, који ће унаприједити заједнички рад и појединачно рад електропривреда с циљем постизања већих ефеката са постојећом инфраструктуром и новим објектима.

– Бенефити Самита су са све. Добро су дошли сви научни радници из ових области јер ће се овдје расправљати о вјетру, гасу, соларној енергији – навео је Петровић.

Петровић је рекао да је Хидроелектрана “Дабар” једина велика инвестиција која се ради од Триглава до Ђевђелије, вриједности веће од 300 милиона евра и снаге 160 мегавата.

– Ово је први пилот-пројекат свих нових технологија и у финансирању и извођењу и уговарању радова. Занимљиво је чути и од других како је то могуће до краја реализовати потпуно исправно -истакао је генерални директор “Електропривреде Републике Српске”.

Он је рекао да су инвестиције и развој најважнији за “Електропривреду Републике Српске”, али да је и интерес да се праве нови објекти.

-“Електропривреда Републике Српске” је у земљама региона још најповољнија по цијенама електричне енергије за домаћинства и још повољнија за привреду, иако долази до постепеног повећања цијена електричне енергије, регион је отишао далеко у томе. То значи да се успоставило и тржиште електричне енергије и видјећемо каква је наша перспектива са већим цијенама и гдје ћемо тај новац уложити – појаснио је Петровић.

Он је рекао да је процјена “Електропривреде Републике Српске” да је веома значајно да све електропривреде у региону своју будућност базирају на искоришћавању обновљивих извора електричне енергије, а то је прије свега вјетар, сунце и вода.

Петровић је истакао да ће на Самиту незаобилазне теме бити и термоелектране, иако та тема данас није популарна у Европи јер постоје покрети зелених који сматрају да то пуно утиче на животну средину.

Он је рекао да су термоелектране у Српској базни дио “Електропривреде Републике Српске”, истичући да је Српска прва на Балкану реализовала Пројекат одсумпоравања димних гасова у Термоелектрани “Угљевик”, чиме је смањена укупна емисија штетних гасова за 94,5 одсто, а пројекат је коштао 90 милиона евра.

Петровић је оцијенио да је овим продужен вијек трајања ТЕ “Угљевик” у “Елекроипривреди Републике Српске”.

Говорећи о процесу реорганизације “Електропривреде Републике Српске” у смислу директива Европске енергетске заједнице, Петровић је навео да Република Српска посљедња врши реорганизацију на Балкану и да се није одустало од тог процеса.

– Већ 2017. године у Реформској агенди је речено да ћемо прилагођавати електропривреду окружењу. То значи да смо посљедњи који раздвајамо област снабдијевања од области дистрибуције – истакао је Петровић.

Према његовим ријечима, дистрибуција ће се искључиво бавити дистрибутивном дјелатношћу, што значи “возити” струју од тачке до тачке и та њена активност ће бити плаћена по цијени коју одобри Регулаторна комисија за електричну енергију Републике Српске.

– Сви остали трошкови, они иду на снабдијевање, а то су трошкови преносне компаније БиХ и Независног оператора система, трошкови помоћних услуга и на крају производња – појаснио је Петровић.

Он је рекао да на овај начин дистрибуција доживљава самосталност и искључиво ће бити функцијски организована и техничко предузеће, а остали елементи долазе на снабдијевање путем којег ће се “намиривати производња која је понижена и која ће сигурно морати имати веће цијене”.

– У наредном периоду преиспитаћемо могућност повећања цијена у производњи електричне енергије. У дистрибуцији смо установили да имамо вишак запослених радника – истакао је Петровић.

Он је рекао да је “Електропривреда Републике Српске” објавила први јавни позив за раднике који себе не виде у предузећу да узму стимулативе отпремнине у износу од 21.000 до 50.000 КМ, плус надокнаде за борачке категорије, када је ријеч о ратним војним инвалидима и инвалидима рада до 15 одсто.

Петровић је додао да постоји велико интересовање људи за отпремнине, поготово из мањих средина којима оне рјешавају нека питања.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *