Привреда

Хамовић у Билећи гради соларну електрану на 133 хектара

Инсталисана снага овог енергетског постројења биће 60 МW а процјењена годишња производња око 84 GWh.

На захтјев Хамовићевог предузећа “EFT International Investments Holding Limited” Влада Републике Српске је на сједници одржаној 16. јануара ове године донијела Одлуку о покретању поступка додјеле концесије.

“Овлашћује се Министарство енергетике и рударства да припреми документацију за јавно надметање и у сарадњи са Комисијом за концесије РС спроведе поступак додјеле концесије у складу са законом”, наводи се у Oдлуци Владе.

Хамовић у Републици Српској има два своја предузећа која сваке године обрћу стотине милиона марака кроз производњу и извоз струје.

Једно предузеће је “Рудник и термоелектрана Станари” код Добоја које је у 2018. години имало приходе од 196 милиона марака и добит од непуних 40 милиона КМ.

Други пословни субјекат је “ЕФТ Билећа” која је од међународне трговине струјом у 2018. години са само три запослена инкасирала 91,2 милиона КМ, и остварила добит од 166.352 КМ.

Нова електрана требала би да буде инсталисана на подручју Жудојевића од чије изградње би општина Билећа требала да има корист од више стотина хиљада марака годишње.

Извор:Билећа online

 

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!