Вишковић у Требињу: До краја године Кинези почињу градњу бране ХЕ Дабар Вишковић у Требињу: До краја године Кинези почињу градњу бране ХЕ Дабар
Први агрегат ХЕ “Дубровник” која због хаварије није у погону већ годину дана требао би почети радити половином фебруара, а први радови на изградњи... Вишковић у Требињу: До краја године Кинези почињу градњу бране ХЕ Дабар

Први агрегат ХЕ “Дубровник” која због хаварије није у погону већ годину дана требао би почети радити половином фебруара, а први радови на изградњи бране и машинске сале у ХЕ Дабар почеће ове године.

Ово је најављено након састанака премијера РС Радована Вишковића са директорима “Електропривреде РС”, “Хидроелектрана на Требишњици” и ХЕ “Дабар”, Луком Петровићем, Горданом Мишељићем и Жељком Зубцем.

– У наредних мјесец дана биће изабран стратешки парнер за извођење и финансирање пројекта, односно наставак изградње ХЕ Дабар, у коју је за тунел, приступне путеве и друге послове већ уложено 100 милона КМ. Половиноим фебруара требали би имати коначну понуду од кинеског партнера и сигуран сам да ћемо прије априла, када је предвиђен састанак у Пекингу, имати одобрен и потписан пројекат. Ове године могли би почети прве радове на изградњи бране и машинске сале – истакао је Вишковић.

Он је навео да након хаварије у ХЕ “Дубровник”, почетком јануара 2019. године, се није дуго чекало, него се неповољна ситуација за ХЕТ, али и буџете општина у овом дијелу Српске, премостила сарадњом са ХЕ Чапљина, чиме су значајно смањени губици овог енергетског предузећа.

– Електропривреда РС није завршила 2019. са губитком, а губитак ХЕТ се процјењује између 12 и 13 милиона КМ, што је знатно мање од 2017. године када је због екстремне суше тај губитак био око 23 милиона – истакао је предсједник Владе РС.

Директор ХЕТ Гордан Мишељић је потврдио, да ће, према обећањима из “Хрватске електропривреде”, први  агрегат у ХЕ “Дубровник” бити поново покренут половином фебруара.

– То није у нашој надлежности, па је на нама да вјерујемо званичним информацијама са хрватске стране. Ускоро ће бити одражн и састанак на вишем нивоу – навео је он.

Директор ХЕ “Дабар” Жељко Зубац очекује  да ће у наредних двадестак дана стићи финална и  прихватљива понуда за градњу ове електране, а затим бити потписан и уговор о градњи и финансирању ХЕ “Дабар”.

Процјењена вриједност ХЕ “Дабар”, највећег објекта који се гради у РС је око 600 милиона КМ, а изградња приступних путева и радове на тунелу, који су при крају, те друге припремне послове, финасирана је новцем ХЕТ у износу од око 100 милиона КМ.

Премијер Вишковић данас ће посјетити и Мркоњиће, родно село Светог Василија Острошког, гдје се новцем влада Србије и РС, као и новцем из требињског буџета гради Православни духовни центар.

Предсједник Владе обићи ће и дионицу пута Требиње-Љубиње кроз Попово поље, гдје су Путеви РС почели реконструкцију, а посјету Херцеговини завршава у Љубињу и Берковићима.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *