Данас је Савиндан.Славимо принца утемељитеља српске православне цркве и школе и крсну славу општине Билећа Данас је Савиндан.Славимо принца утемељитеља српске православне цркве и школе и крсну славу општине Билећа
Вијерници Српске Православне Цркве славе данас Савиндан, празник посвећен првом српском архиепископу и утемељитељу српске верзије православља и просветитељу Светом Сави, који се одрекао земаљских богатства... Данас је Савиндан.Славимо принца утемељитеља српске православне цркве и школе и крсну славу општине Билећа

Вијерници Српске Православне Цркве славе данас Савиндан, празник посвећен првом српском архиепископу и утемељитељу српске верзије православља и просветитељу Светом Сави, који се одрекао земаљских богатства и моћи али ипак стекао бесмртну славу.

Свети Сава је рођен као Растко Немањић, син великог српског жупана Стефана Немање,  1169. године. Био је рашки племић из владарске породице Немањића, утицајни дипломата и први српски просветитељ и архиепископ аутокефалне српске жичке архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник и ходочасник. Као младић је жудио је за духовним животом и зато је пребјегао у Свету Гору. И сам Стефан Немања је за њим дошао у Свету Гору, замонашио се и умро као монах Симеон.

Растко, који је узео монашко име Сава, био је толико добар дипломата да је, искористивши царско зазирање од римског папе а патриајрха васељснског од колеге из Охрида, издејствовао код никејског цара (Никејско царство је у то доба словило као наследник Византијског) и патријарха васељенског пуну независност Српске православне цркве, и постао њен први архиепископ.  Свети Сава и његов отац Стефан установили су манастир Хиландар, а потом и многе друге манастире, цркве и школе по српској земљи.

Умро је у Трнову за вријеме цара Асена, разболивши се после службе на Богојављење, 1236. године. Краљ Владислав пренио је његове мошти у манастир Милешеву, а Синан-паша их је оскрнавио и спалио на Врачару у Београду, 1594. године.

Празник Светог Саве један је од највећих храмовних и породичних празника и крсна слава је наше општине. Овом приликом свом вијерном народу и општини Билећа честитамо крсну славу Светога Саву. 

Извор:ИСТОРИЈА СПЦ/ Билећа online

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *