ИстакнутоНаука

Ко се то игра са здрављем билећких средњошколаца и шта је то „добро гријање за наше услове“? (ВИДЕО)

Директор Средњошколског центра „Голуб Куреш“ у Билећи Здравка Милићевић рекла је Срни је да су у овој школској установи у току радови на систему гријања, који су почели тек 8. јануара због временских услова.

Она је навела да постојеће гријање у школи функционише, али је у фази реконструкције, те да ученици због тога самовољно напуштају наставу.

„Услови за одржавање наставе нису идеални јер су радови у току, али да не бисмо дошли у ситуацију да матуранти не могу на вријеме добити дипломе и уписати жељене факултете, молимо ученике за стрпљење“, рекла је Милићевићева.

Предсједник Савјета ученика Ања Ивковић рекла је да ученици овог средњошколског центра од почетка другог полугодишта напуштају наставу након првог часа због хладних учионица.

Предсједник Савјета родитеља Средњошколског центра „Голуб Куреш“ Нада Миљановић рекла је Срни да се Савјет усагласио да се од понедјељка часови редовно одржавају у трајању од 45 минута, с тим да се ученици из хладних кабинета премјесте у топлије учионице.

Постојеће гријање у Средњошколском центру „Голуб Куреш“ изграђено је седамдесетих година прошлог вијека и до сада није реконструисано.

Влада Републике Српске обезбиједила је 230.000 марака за реконструкцију гријања у Средњошколском центру „Голуб Куреш“.

У плану је да се направи нова котловница, замјена постојећих цјевовода и радијатора, као и да се заврши пројекат енергетске ефикасности који ће бити реализован у наредним мјесецима.

Већ четири дана ученици Средњошколског центра „Голуб Куреш“ у Билећи дјелимично или потпуно бојкотују наставу. Разлог су, тврде, хладне учионице. Изградња новог система гријања почела је прије двадесетак дана.

Иако постојећи систем гријања ради, нико у школи није могао да потврди колика је температура у учионицама.

Након што су у уторак и сриједу наставу напустили послије трећег, то су у четвртак и у петак учинили послије првог часа.

Од око 430 ученика, пет, које смо затекли у учиници, кажу да наставу тешко прате.

На постојећем систему гријања, око 90 одсто топлотне енергије се губи. Само у појединим кабинетима, температура се приближи десетом подиоку.

– Не могу рећи да је пријатно, али обучем се у складу са ситуацијом. Ученици нису обавијестили управу школе, иако имају своје представнике путем предсједника разредних заједница. Сматрам да се ради о насиљу, да пар ученика не жели да буде на настави и врше притисак на друге ученике – каже Анка Божић, професорка хемије.

Здравка Милићевић, директорица ЦСШ „Голуб Куреш“ истиче да у овој билећкој школи није топло, али за њихове услове је подношљиво и ако се , како наводи, добро обуку, није прехладно.

Прошле године, часови су скраћивани на тридесет минута. Изградња новог система, за који је Влада обезбиједила 230.000 КМ, почела је осмог јануара. Неће бити пуштен у рад до потпуног завршетка, који се не очекује до краја гријне сезоне.

– Ушли смо касно у потписивање уговора, да би почели радити. Децембар је био кишовит, па нам ни то није ишло на руку. Савјет родитеља засједао је јуче, без коначног договора. Њихов представник није желио пред камеру. Стари систем гријања изграђен је прије готово пет деценија, и никада није био потпуно у функцији – додала је Милићевићева.

Извор:РТРС,СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!