Црна Гора

Владика Григорије стигао у Подгорицу: Морао сам бити вечерас овдје

Подијели...

У синоћњој Литији у Подгорици коју је предводио Митрополит Амфилохије учествовало је више од десет хиљада грађана. Сабраном вијерном народу прочитано је саопштење Светог Синода СПЦ након чега им се обратио Епископ диселдорфско-њемачки Григорије.

Владика Григорије је у Подгорицу дошао како би подржао Епископе, свештенство и вијерни народ и пренио им молитвену подршку више од 600.000 српских православних вијерника чији је надлежни Епископ у Њемачкој.

”Браћо и сестре ја сам дошао само из једног разлога: данас је највећа част за сваког православног хришћанина, човјека, да буде у Црној Гори. Било је и неко вријеме кад смо ми који смо поријеклом из Црне Горе престали да се хвалимо тиме, али сада је поново велика похвала свакоме ма гдје да живи на свијету да се похвали да је поријеклом из Црне Горе. То је зато што сте ви најживља Црква живога Бога данас у Европи” – поручио је Владика Григорије сабраном народу који је са одушевљењем примио ове његове ријечи.

Григорије је истакао да у Њемачкој живи више од 600.000 православних Срба и око 3.000.000 православних хришћана који се диве борби нашег народа у Црној Гори:

”Они се диве вашој борби за слободу, за највише хришћанске вриједности, за цивилизацијско достигнуће које је утемељено на хришћанству, диве се и моле се. И према томе није могуће да ми будемо поражени, јер ко је са Христом зна да Христос побјеђује” – нагласио је Владика Григорије.

Владика је рекао да оно што је најдивније ових дана јесте то што су православни вијерници у Црној Гори вратили достојанство нашем народу у Европи.

”Нико више на нас не може да показује као на дивљаке, него као на људе који се боре достојанствено за правду, за хришћанску правду и хришћанске вриједности на хришћански начин. То је велика нада за све нас и зато сам морао бити вечерас овде као Епископ нашег народа тамо, али и као неко ко је захвалан вама што сте били с нама кад је било нама тешко у Херцеговини и у Босни и у свим крајевима гдје живи наш народ” – рекао је Григорије.

Владика је објаснио да не постоји ни једна Црква, ни један град у тој великој земљи у коју сад сви желе да иду из разних разлога, а највише из разлога што постоји закон о неотуђивој вјерској слободи и подсјетио да су Њемци међусобно ратовали тридесет година, да би на крају схватили да нема ништа важније ни врједније од људске личности и да је највећи људски гријех газити било чију слободу.

”Они су као што знате стравично гријешили једни према другима и из тих стравичних грешака извукли поуку. И ми морамо да извучемо поуку из наше историје али дај Боже да не буде ни једне капи ни зноја, ни суза, ни крви, јер је ова земља утемељена од Немањића, од Петровића, утемељена на Новом Завјету и утврђена на Косовском Завјету и не може ова земља бити ништа друго до оно што је, а она је земља Светог Саве и Владика Рада, а ви сте њихов народ браћо и сестре и ова је ствар само између вас и Бога, није више важан ту ни један човјек, нико није битан осим вас као народа Божијег и Бога живога и зато је већ јасно ко је побједник” – поручио је Владика Григорије народу који се сабрао на платоу испред Саборног Храма Васкрсења Христовог у Подгорици, након чега је у крипти храма одржао предавање о теми “Вјера и изазови савременог доба” а уз предавање представио и своју нову књигу “Гледајмо се у очи”, о којој је осим њега говорио и професор Богољуб Шијаковић.

Извор: САБОРНИК


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!