Србија

Од Београда до Чачка за сат времена

Дионица аутопута „Милош Велики“, од Сурчина до Обреновца, отвара се данас, а отварању присуствује и предсједник Србије Александар Вучић.

Дионица је дуга 17,6 километара и повезаће аутопутем цио потез од Београда до Чачка од 120 километара. Завршетком и тог дијела аутопута „Милош Велики“ од Београда до Чачка ће моћи да се стигне за око сат времена.

Вучић је на почетку церемоније пришао представницима кинеске компаније који су обећали завршетак радова на аутопуту до Пожеге до краја 2021. године. Он је рекао да су радови на дионици Сурчин-Обреновац завршени прије рока. „За тачно двије године ићи ћемо и до Милошеве Пожеге аутопутем, и они ће (Кинези) то да испуне. Лучани ће да процвјетају. Чачак постаје центар свијета“, рекао је предсједник.

Нови аутопут има укупно 12 мостовских конструкција, распона од 11 до 1.581 метра, као и двије велике петље Сурчин и Обреновац.

Највећи мост код Обреновца дужине 1.581 метар и ширине 29 метара, на ушћу Колубаре у Саву, урађен је са 27 стубова и 33 распона, а уграђено је 88.000 кубика бетона и више од 11.500 тона араматуре.

Мост је најатрактивија грађевина на траси, а зањимљив је и начин на који је грађен – из воде.

Такође, у трасу аутопута од Сурчина до Обреновца уграђено је више од 2,7 милиона кубика пијеска и око 190.000 тона асфалта.

Велики мост код Обреновца састоји се од јужног и сјеверног приступног моста, као и главног моста који је грађен системом „крлетке“, што подразумијева истовремену изградњу приступних мостова и спајање према главном распону који је дугачак 185 метара.

Распон између стубова на мосту је 275 метара.

Тај мост је у јуну ове године спојио сурчинску и обреновачку страну, то јест обале Бољеваца и Барича.

Иначе, на том мјесту се налази и највећи пловни пут Саве у ширини од 150 метара.

Отварањем аутопута од Сурчина до Обреновца, аутопут „Милош Велики“ ће преко Сурчинске петље бити повезан са Коридором 10 и Београдом.

Дионица је подијељена на пет сектора: поред изградње моста, подразумијева надзвожњак преко пруге Остружница – Батајница, као и двије петље Сурчин и Обреновац.

Петља Сурчин повезује нову трасу аутопута са обилазницом око Београда односно будућим путем од Новог Београда до Сурчина, то јест од Војвођанске улице и Булевара Јурија Гагарина.

Сурчинска петља спаја аутопутпут Е-75 са аутопутем Е-763 (Милош Велики) односно путне коридоре 10 и 11.

Та петља налази се отприлике између петље Добановци и остружничког моста, тако да ће возачи моћи до петље Сурчин да дођу са јужне стране преко Остружнице, а са сјеверне од Добановаца.

Обреновачка петља је нешто мања од сурчинске, а састоји се од двије мостовске конструкције односно два надвожњака и представља везу Коридора 11 са Обреновцем и околним мјестима.

Радови су званично отворени у марту 2017. године, а уговором је предвиђено да цијела дионица Сурчин – Обреновац буде готова до 5. јануара 2020. Вриједност радова је 233,67 милиона долара.

Извор:МОНДО

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!