Друштво

Нема помака у преговорима о платама. Синдикат спрема протесте “бијелих мантила”

Савез струковних синдиката здравствених радника РС спреман је да организује протесте љекара и медицинских сестара, јер нема помака у разговорима о повећању плата у овој области, поручују из овог синдиката.

Одлуку о радикалним мјерама синдикалне борбе “бијелих мантила” ће, додају, донијети наредне седмице.

Због тога су, тврде, њихови представници данас напустили састанак радне групе чији је задатак да анализира и усагласи измјене и допуне важећег Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства, као и одредбе посебног колективног уговора, а по закључку Владе РС из септембра ове године.

– Што се нас тиче, ово је био посљедњи састанак те радне групе, јер није испоштовано оно што смо тражили од Владе. Сви синдикати су доставили своје приједлоге за измјене закона, односно повећање плата, а очекивали смо став из Владе. Међутим, разговарало се о моделу за награђивање запослених у здравству, што по нама није предмет разговора. Тражили смо да нам се каже да ли постоји новац предвиђен за повећање плата. Зато смо и прекинули разговоре с радном групом, јер нема помака – каже Миодраг Фемић из овог Савеза, који је и члан радне групе, те додаје да сљедећи састанак може бити „само под ведрим небом“.

Из овог синдиката су, кажу, тражили да се посебно повећају плате љекарима и медицинским сестрама у РС, како би се зауставио њихов одлив у иностранство и попуњавање радних мјеста преквалификованим кадром.

Представници друга два синдиката, који су такође чланови радне групе и присуствовали су данашњем састанку, потврђују да још нема става Владе о њиховим приједлозима, али да га свакако очекују.

– У случају да не успије разговор око измјена и допуна Закона о платама, имамо и свој претходни захтјев од прошле године, а то је да се до марта за још 5 одсто повећа цијена рада, а у септембру још 5 одсто на ових 7,5 одсто које смо већ имали повећање цијене рада. То би онда било солидно повећање за запослене у здравству, гдје бисмо изашли на то да сестре на крају има више од 1.000 КМ плату. Тражимо повећање за све запослене, премда појединци траже повећање само за љекаре и медицинске сестре – каже предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић, додајући да је по њему некоректно и да синдикалци напуштају састанке „као да желе да се ништа не договори“, те да у томе није рјешење.

И у Самосталном синдикату радника у здравству и социјалној заштити истичу да очекују да чују колико ће се новца моћи издвојити за повећање плата, и то за све запослене у здравству, подсјећајући да су веће плате биле и њихов захтјев.

– О моделу награђивања се може разговарати и немамо ништа против тога. То је на неки начин логично кад се већ раде измјене и допуне закона и колективни уговор, мада и у садашњем закону имају инструменти за награђивање. Али, то није и рјешење за увећање плата које тражимо – каже предсједник овог синдиката Жељко Шукало.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!