Привреда

Енергетска заједница проширује санкције против БиХ

Енергетска заједница данас ће проширити санкције против БиХ због, како тврде, кршења обавеза из Споразума о Енергетској заједници, потврђено је „Независним“ у тој институцији.

Како су истакли, очекује се да ће Министарски савјет продужити постојеће санкције због неимплементирања мјера из споразума, а додатне санкције ће бити у виду суспензије права земље у оквиру Заједнице.

„Мјере се доносе због неиспуњавања обавеза у склопу Другог енергетског пакета у сектору гаса, због неиспуњавања Директиве о количини сулфата у горивима и због неиспуњавања обавеза из Трећег енергетског пакета“, речено је „Независним“ у Секретаријату.

Јанез Копач, секретар Секретаријата ЕЗ, рекао је регионалним медијима да ће поступак бити покренут због давања гаранција од стране ФБиХ изградњи блока VII у Термоелектрани Тузла с Кинеском увозно-извозном банком, чиме је, како истиче, прекинут процес процјене државне помоћи од стране Комисије за државну помоћ.

„Према мишљењу обје стране, додијељена помоћ јест државна помоћ, али није била процијењена као државна помоћ. Иза леђа је Влада ФБиХ потписала гарантни уговор, тако да немамо више шта процјењивати, Комисија за државну помоћ нема шта радити, јер је то извршено дејство“, рекао је Копач.

Иначе, како су „Независне“ писале прошлог мјесеца, Енергетска заједница припрема и нови предмет против БиХ у области електричне енергије јер, како су истакли, ни у једном ентитету још није одвојена дистрибуција електричне енергије од производње и понуде.

„Одвајање дистрибутивних система је дјелимично примијењено у законима у ФБиХ, али није имплементирано. Програм реконструисања који је припремила Влада ФБиХ у јулу ове године још није одобрен. У РС Нацрт закона о електричној енергији предвиђа одвајање, али нису постављени рокови. Чека се на усвајање овог закона“, наглашено је. Иако је, како су нагласили, тржиште електричном енергијом формално либерализовано, у пракси и даље доминирају исти монополисти као и у ранијем периоду, а и даље нема назнака да ће се започети с енергетском берзом у региону.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, каже да мјере које ће бити донесене не значе аутоматски да ће санкције бити одмах и уведене.

„Колико знам, тек ће се отворити процес против БиХ. Тај поступак ће трајати и у њему ће БиХ износити своју аргументацију“, рекао је Шаровић „Независним“.

Иначе, осим о БиХ, министри ће расправљати и о Србији, којој су такође предвиђене нове санкције.

Што се тиче осталих одлука, очекује се да ће ЕУ добити овлаштења да унилатерално суспендује своје обавезе према уговарачима у случају да се уговарачи не придржавају својих обавеза у оквиру Споразума о Енергетској заједници.

„По први пут нови споразум ће дати у задатак Секретаријату да се бори против климатских промјена и да подржи важност Париског климатског споразума“, наведено је.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!