Друштво

Савјет ЕУ: Нема преговора са БиХ док се не успостави владавина закона, демократија и функционалност државе

Савјет Европске уније (ЕУ) донио је данас Закључак о Мишљењу Европске комисије о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ, у којем се, између осталог, истиче да БиХ није успјела у довољној мјери испунити Копенхагеншке критеријуме.

Истакнуто је да треба уложити значајне напоре с циљем јачања институција како би демократија, владавина закона, људска права и заштита мањина били загарантовани.

„Што се тиче економских критеријума, БиХ је постигла одређени степен макроекономске стабилности, док је још увијек у раној фази успостављања функционалне тржишне економије и конкурентности унутар заједничког тржишта. Потребно је побољшати резултате у проведби својих обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању. БиХ је свеукупно у раној фази када је у питању ниво спремности за преузимање обвеза према чланству у ЕУ и треба знатно унаприједити процес усклађивања с правном стечевином ЕУ-а и примјењивати и проводити одговарајуће законодавство“, наводи се у Закључку.

Додају да БиХ треба уложити сталне напоре, посебно у погледу проведбе 14 кључних приоритета наведених у Мишљењу Европске комисије.

„Те кључне приоритете, који се фокусирају на подручја демократије и функционалности државе, владавине закона, темељних права и реформе јавне управе, потребно је испунити“, упозоравају из Савјета ЕУ.

Савјет напомиње да ће отварање преговора о приступању у коначници бити размотрено у складу с устаљеном праксом, у вријеме кад Комисија оцијени да је БиХ постигла потребни степен усклађености с критеријима за чланство и испунила кључне приоритете наведени у мишљењу Комисије. Савјет такође позива Европску комисију да своје годишње извјештаје о БиХ, почевши од 2020. године, усмјери на провођење кључних приоритета које је потребно ријешити.

„Савјет поздравља именовање предсједавајућег Савјета министара БиХ, те тражи од извршне и законодавне власти на свим нивоима власти да почну рјешавати кључне приоритете утврђене у Мишљењу Европске комисије, у складу с легитимним тежњама грађана БиХ да напредује ка ЕУ. Вијеће понавља своју недвосмислену опредијељеност за европску перспективу БиХ, као јединствене, уједињене и суверене земље“, закључује Савјет ЕУ.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!