Друштво

ПРИБЕ ОБЈАВИО ИЗВЈЕШТАЈ: Правосуђе у БиХ се не бори против озбиљног криминала и корупције

Поводом 4. састанка Пододбора за правду, слободу и безбједност Споразума о стабилизацији и придруживању одржаног у Бриселу данас је Рајнхард Прибе представио Европској комисији, државама чланицама ЕУ и властима Босне и Херцеговине главне налазе Извјештаја независних виших експерата о питањима владавине праве у БиХ.

Извјештај експерата је резултат “Иницијативе ЕУ за појачано праћење владавине права у БиХ”, која се у току 2019. године бавила темељним узроцима недостатака у владавини права у Босни и Херцеговини, а у оквиру Мишљења Комисије о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ.

У извјештају који је објављен на овом линку, проблематизовано је функционисање владавине права.

– Проблеми системске владавине права се не појављују само унутар правосуђа, они утичу и на сва друга подручја. Да би друштво било успјешно у сузбијању корупције, потребна је култура интегритета. Као важна компонента владавине закона система, постојећа надзорна и превентивна тијела морају обављати своје дужности са одлучности и одговорност. Штавише, цивилно друштво и медији играју важну улогу у јачању владавине закона, што је на импресиван начин показано у јавности – наводи се у закључцима сроченим у извјештају.

Прибе у овом извјештају као експерт ЕУ наводи да је потребно успоставити повјерење у правосуђе.

Потребна су знатна побољшања у областима цивилног и кривичног правосуђа. Потребни су конкренти резултате. Поступци у области грађанских парница су превише напорни, сложени и формално им треба превише времена. Правосуђе у БиХ се не бори против озбиљног криминала и корупције – констатира се у извјештају.

Надаље, он наводи да се ВСТС на широко доживљава као неприхватљива снага у правосуђу која служи утицајним особама “разним интересима и политичким покровитељима”

Европска унија је саопштила да поздравља овај експертски Извјештај.

– Налази експерата указују на низ дубоко забрињавајућих недостатака у владавини права у Босни и Херцеговини. Европска унија позива све политичке лидере у БиХ, надлежне власти, правосудне институције и све носиоце правосудних функција да се одмах почну бавити налазима Извјештаја и одговарајућим кључним приоритетима који су идентификовани у Мишљењу Комисије. Захтјеви грађана за правдом, који су наглашени у Извјештају, се морају саслушати и озбиљно размотрити. У питању је кредибилитет правосуђа као и политичких власти. ЕУ их позива да испуне очекивања грађана који желе и заслужују независан, поштен и ефикасан правосудни систем. Разговор о налазима овог Извјештаја се треба наставити. Чланови правосудне заједнице, политичких власти и грађани би се требали укључити у реформу правосуђа и пратити активности које ће услиједити након објављивања Извјештаја путем ‘Платформе Право на Правду’, која је покренута током јавне дебате ‘Право на Правду’ одржане 20. новембра 2019. Године – саопштено је из ЕУ.

Даље се истиче да је ЕУ спремна да осигура неопходне даље кораке поводом налаза из Извјештаја, укључујући осигуравање јачег надзора провјере интегритета.

Извор:КЛИКС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!