Наука

Поражавајуће: Сваки други ученик у БиХ је функционално неписмен

Босна и Херцеговина је на ПИСА тестирању, које је спроведено 2018. године, заузела 62. мјесто.

На листи је рангирано 79 држава, а прва два мјеста заузимају Кина и Сингапур.

Из БиХ је у истраживању учествовало 6.480 ученика из 213 школа, од 7 разреда основне школе до првог средње.

Ниво неписмемости у БиХ више је него дупло него у осталим земљама

„Сваки други ученик у БиХ је функционално неписмен“, речено је на представљању резултата ПИСА тестирања, те је наведено да су најлошији резултати из природних наука, а њабољи из математике.

Када су у питању природне науке резултати у БиХ су лошији и од Сјеверне Македоније која је лошија од нас у другим областима.

Од земаља бивше Југославије, испред Босне и Херцеговине су Словенија (21) и Хрватска (29), а ниже позиције заузеле су Црна Гора (52) и Србија (45).

Естонија, Канада, Финска и Ирска су најбоље рангиране западне земље и заузимају од петог до осмог мјеста. Сједињене Државе се налазе на 13. позицији, Уједињено Краљевство на 14, Њемачка на 20, Француска на 23, а Русија на 31. мјесту.

Дно листе заузели су Филипини, Доминиканска Република, Косово*, Либан и Мароко,

ПИСА тестирање спроводи се у цијелом свијету на сваке три године.

Шта је ПИСА?

ПИСА је највеће свјетско истраживање у образовању у којем је до сада учествовало преко миллион ученика. Проводи се сваке треће године, под покровитељством Организације за економску сарадњу – ОЕЦД, почевши од 2000. године. У сваком циклусу све је већи број земаља које учествују у ПИСА, а међу 79 земаља које су учествовале у задњем циклусу – ПИСА 2018,  први пут је била и Босна и Херцеговина.

Шта мјери ПИСА?

ПИСА мјери функционално знање, вјештине и компетенције ученика, односно њихову способност за рјешавање проблема, те нам указује колико је знање које ученици посједују примјењиво у даљем животу.

Управо зато, ПИСА се проводи међу петнаестогодишњацима, помажући нам сазнати у коликој су мјери ученици након завршеног обавезног образовања припремљени за наставак школовања, укључивање у процес рада и активно учествовање у друштву. Осим о знању и вјештинама ученика, ПИСА прикупља податке о индивидуалним, школским и системским факторима који имају утицај на постигнућа ученика и пружа индикаторе тренда. Узорак истраживања чини репрезентативни узорак петнаестогодишњих ученика.

Зашто је квалитетно образовање битно?

Свијет се убрзано мијења. Млади који се школују данас требали би кроз квалитетан образовни систем придобити знања, вјештине и компетенције којима ће одговорити на друштвене и економске изазове будућности, те бити оспособљени за будућа тржишта рада.

Зашто је ПИСА важна?

ПИСА даје прилику образовним властима да добију објективне и мјерљиве показатеље стања у образовним системима и успјешности образовних политика, све то у међународном контексту. Многе државе које теже напретку (попут Њемачке, Норвешке, Естоније, Словеније, Сингапура) континуисано врше побољшања својих образовних система  на основу показатеља међународних истраживања. ПИСА истраживање обухвата 90 одсто свјетске економије и представља један од индикатора за економски развој. Сматра се да је ПИСА „рудник података“ чија примјена може унаприједити пут ка будућности једне земље.

Како изгледају ПИСА задаци?

ПИСА испитује знања и компетенције петнаестогодишњака из читалачке и математичке писмености, те писмености из природних наука. Задаци се не базирају на апстрактним подацима, нити на школским плановима и програмима, већ на примјерима и проблемима из стварног свијета и свакодневног живота. На примјер: аплицирање математичких операција у грађевинарству, сналажење на мапи, израчунавање километраже и брзине путовања, тумачење упутстава за употребу или декларација на производима, разумијевање природних процеса, разумијевање информативних текстова из медија итд… Осим задатака у којима учествују ученици, дио истраживања обухваћа и педагошко и руководеће особље школа.

Колико кошта учешће у ПИСА истраживању?

За учествовање у ПИСА истраживању потребно је платити улазницу, те подмирити трошкове проведбе. Прерачунато на број ученика кроз три године школовања, Босна и Херцеговина је за ПИСА 2018 издвојила 1 КМ по ученику. Највећи дио трошкова подмирен је захваљујући подршци међународних партнера.

Ко проводи ПИСА истраживање у БиХ?

Агенција за предшколско, основно и средње образовање БиХ (АПОСО) проводи ПИСА и остала међународна истраживања у БИХ (ТИМСС и  ПИРЛС). У овом процесу, поред надлежних министарстава образовања, подршку су дали међународни партнери:  Амбасада САД-а у БиХ,  УНИЦЕФ у БиХ, Амбасада Норвешке, Делегација ЕУ у БиХ,  Мисија ОСЦЕ-а у БиХ, Саве тхе Цхилдрен и Фонд отворено друштво.

Босна и Херцеговина има 12 министарстава надлежних за образовање, те још два која координирају ову област.

Босна и Херцеговина није једина држава са сложеним уређењем. Примјери Швицарске, Белгије, Њемачке па чак и САД нам говоре како се синергијом, без обзира на различите надлежности, може осигурати и квалитет.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!