Наука

Додик: Незадовољан сам квалитетом стручности. Образовни систем у РС и БиХ треба реформисати

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је образовни систем у Српској и БиХ потребно реформисати да би се укључио у регионалне и глобалне процесе, као и да ће садашњи одговори одредити будућност ових простора.

– Ми који сада одлучујемо морамо разумјети потребе нових генерација и направити најбољи могући систем. Потребно је вриједност мира на овим просторима афирмисати кроз образовање и на крају овог процеса морамо имати успјешан систем. У супротном, нећемо успјети – рекао је Додик новинарима у Бањалуци у паузи конференције “Улога образовања у развоју друштвене кохезије”.

Он је нагласио да је потребно вратити значај професији, повећати плате у образовању, те школовати и оне који школују дјецу.

– Незадовољан сам квалитетом стручности, погрешан је приступ, па не добијамо квалитет и оно што друштву треба. Потребно је фаворизовати квалитет и поставити систем који нама одговара – истиче Додик.

Он је рекао да ће се радити на томе да у наредних пет година сва дјеца буду обухваћена предшколским образовањем.

Додик је поручио да образовање, осим усвајања знања, подразумијева и формирање човјека и његових вриједности.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да се Српска избором нове Владе опредијелила за одлучне заокрете у високом образовању, конципирајући га за деценије које долазе на принципима интернационализације, модернизације и рационализације.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!