Друштво

Већина грађана би да ОСТАНЕ у БиХ, али их ТЈЕРАЈУ лоши услови за живот

Чак половина испитаника који живе у БиХ жели да остане у овој држави, док око 40 одсто има жељу да оде у иностранство, показала је студија Демократска изградња и демократска обнова у БиХ.

У оквиру ове студије, урађен је упитник са 315 испитаника из БиХ и 69 оних који су напустили ову државу и отишли у иностранство. Од тих који су отишли, двије трећине имају намјеру да заувијек остану у иностранству.

Дејан Лучка, директор Бањалучког центра за људска права, каже је десет одсто испитаника који живе овдје одговорило да заувијек жели да напусти БиХ.

– Дакле, већина наших грађана нема жељу да оде заувијек, али на то их тјерају неки други фактори – рекао је Лучка на презентацији поменуте студије, која је показала да већина испитаника, кад је ријеч о поређењу БиХ са осталим земљама бивше Југославије, сматра да је БиХ гора.

На питање да ли имају иста права и могућности као остали, или у БиХ  постоје привилеговане групе и појединци, скоро 90 и једних и других је одговорили да су дискриминисани, односно, да у БиХ постоје привилеговане групе и појединци.

– У погледу владавине права, 57 одсто испитаника из БиХ и 65 одсто из иностранства рекло је да је БиХ гора. Више од половине и једних и других изјаснило се да је БиХ гора у погледу здравствене заштите, док 43 одсто испитаника из БиХ и 56 одсто наших људи који живе у иностранству сматра да смо гори у погледу социјалних давања. Око 55 одсто испитаника из БиХ и скоро 80 одсто оних који су отишли одговорило је да је квалитет живота лошију у БиХ него у осталим државама бивше Југославије – рекао је Лучка.

Кад је ријеч о квалитету образовања, двије трећине испитаника из БиХ и три четвртине из иностранства сматрају да је квалитет образовања гори код нас, док се 58 испитаника из БиХ и преко 80 одсто оних који су отишли из ове државе изјаснило да ниво среће најнижи у БиХ.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!