Друштво

Нове санкције БиХ због електричне енергије

Босна и Херцеговина није у довољној мјери испунила своје обавезе из Споразума о Енергетској заједници, а припрема се још један у низу поступака против ње због неизвршавања обавеза, проистиче из најновијег објављеног годишњег извјештаја о имплементацији мјера те организације.

Што се тиче сектора електричне енергије, нагласили су да је испуњено 55 одсто обавеза, међутим у сектору гаса и нафте није испуњено готово ништа. Што се тиче гаса, имплементирано је тек 13 одсто мјера, а у сектору нафте није имплементирана ниједна. У нафтном сектору постоје четири обавезе, које се односе на држање обавезних залиха нафте, приступ и употреба нафтних ресурса у хитним ситуацијама, извјештавање о стварању залиха нафте на мјесечном нивоу и протоколи у опасним ситуацијама.

Најбољи смо у области енергетске статистике, гдје је испуњено 73 одсто мјера и то је једина област у којој је Енергетска заједница (ЕЗ) дала високу оцјену БиХ.

И у области енергетске ефикасности БиХ је релативно добро оцијењена, са 56 одсто испуњених мјера. Пролазна оцјена добијена је и у употреби обновљивих извора енергије, гдје је истакнуто да је БиХ имплементирала 52 одсто укупних уговорених обавеза.

Занимљиво је да ЕЗ припрема нови предмет против БиХ у области електричне енергије јер, како су истакли, ни у једном ентитету још није одвојена дистрибуција електричне енергије од производње и понуде.

„Одвајање дистрибутивних система је дјелимично примијењено у законима у ФБиХ, али није имплементирано. Програм реконструисања који је припремила Влада ФБиХ у јулу ове године још није одобрен. У РС Нацрт закона о електричној енергији предвиђа одвајање, али нису постављени рокови. Чека се на усвајање овог закона“, наглашено је. Иако је, како су нагласили, тржиште електричном енергијом формално либерализовано, у пракси и даље доминирају исти монополисти као и у ранијем периоду, а и даље нема назнака да ће се започети с енергетском берзом у региону.

Што се тиче гасног сектора, и даље нема одвајања оператера од дистрибутера, слободног приступа мрежама, успостављеног јединственог велепродајног тржишта, малопродајног тржишта, нити међуповезаности.

„БиХ је и даље далеко од усвајања закона о гасу на државном нивоу, којим би се регулисало гасно тржиште и примијенила европска правна стечевина. Због тога је земља предмет неколико поступака који се у том контексту воде, као и санкције које је усвојио Савјет министара (ЕЗ-а) 2015. године“, наглашено је.

У области енергетске регулативе, с испуњених 36 одсто БиХ заостаје за свим земљама региона, а и у осталим областима се налази међу земљама с најмање имплементираних мјера.

Још једна од области у којима није имплементирана ниједна мјера односи се на област учешћа обновљивих извора у транспорту.

„Чланови 17-21 Директиве 2009/28/ЕЦ, који се односе на одрживост критеријума за биогорива и биотечности, и даље нису имплементирани. Тренутни удио обновљивих извора енергије је испод један одсто и далеко је испод онога што је предвиђено Националним програмом за обновљиве изворе енергије“, наглашено је.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, каже за „Независне“ да није изненађен најавама да су могуће нове мјере против БиХ.

„Спори смо и не извршавамо своје обавезе прилагођавања ЕУ стандардима у многим областима. У овом случају ријеч је о области електричне енергије. Ова обавеза није од јуче и може се очекивати да надлежна тијела, прије свега Енергетска заједница, реагују“, закључио је Шаровић.

Оцјене:

Електрична енергија: добар (3)
Гасни сектор: недовољан (1)
Нафтни сектор: недовољан (1)
Обновљива енергија: добар (3)
Енергетска ефикасност: врло добар (4)
Заштита околине: добар (3)
Заштита климе: довољан (2)
Инфраструктура: довољан (2)
Статистика:врло добар (4)

Просјек: 2,5

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!