Друштво

БиХ земља лажних диплома

Кантонални суд у Сарајеву одредио је једномјесечни притвор за десет ухапшених у акцији Агенције за истраге и заштиту (СИПА) кодног назива” Перо”, која је проведена средином седмице.

Притвор ухапшенима, међу којима је првоосумњичени Адмир Хаџипашић, бивши делегат у Дому народа Парламента Федерације и Скупштине Унско-санског кантона те некадашњи генерални секретар А-СДА, одређен је због могућег утицаја на свједоке, измјене или уништавања доказа те понављања кривичног дјела.

Осумњичени се терети да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са прањем новца, утајом пореза и кривотворењем докумената, односно продајом диплома основне, средње и високе школе.

Осим Хаџипашића, притвор је одређен и Горану Лаловићу, Зухри Хаџипашић, Садини Шехић, Суљи Суљићу, Асмиру Нухићу, Исмети Ковачевић, Нермини Ћивић, Селмиру Хаурдићу, Сенаду Ћоралићу.

Тужилаштво УСК сумњичи их да су издали на стотине лажних диплома и оштетили буџет за 200.000 КМ.

Према изворима блиским истрази, дипломе су коштале од 1.000 до 25.000 КМ. Тако се цијена дипломе за основну школу кретала од 1.000 до 1.400 КМ, а за средњу од 5.000 до 10.000 КМ. За диплому “јачег” факултета ради стицања звања инжињера осумњичени су узимали и до 25.000 КМ. Факултетске дипломе коштале су од 15.000 до 25.000 КМ.

Надамо се да је ово само почетак!

Извор:АВАЗ/Билећа online

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!