Политика

Законом забранити да се ресурси државе користе у кампањи

Република Српска треба да иде у корак са Србијом и законом забрани да јавни функционери ресурсе државе користе за промоцију политичких странака, али би, готово је сигурно, и такав закон остао мртво слово на папиру.

Ово је став већине политичара и странака из Републике Српске који су, коментаришући предложени закон о спречавању корупције у Србији, рекли да се слажу да то треба, али да је то више питање морала и етике и да не би имали ништа против да се такво законско рјешење усвоји и код нас.

Иначе, Влада Србије закон о спречавању корупције предложила је с циљем да се појача одговорност политичких субјеката који учествују у изборном процесу и то на начин да се уведе забрана јавним функционерима да користе јавне ресурсе за промоцију политичких странака, као и кориштење јавних скупова за промоцију политичких странака. У случају непоштовања ове одредбе јавном функционеру се може изрећи новчана казна од 100.000 до 150.000 динара. Истим законом се предвиђа појам „јавни ресурс“ под којим се подразумијева непокретност, покретна ствар и свако друго добро које је у јавној својини и које користе органи државе или јединице локалне самоуправе. Суштина овог закона је да се у политичке и страначке сврхе забрањује кориштење службених возила, јавних простора, хеликоптера…

У Републици Српској готово све политичке партије су за увођење тих забрана, посебно у дијелу који се односи на то да се забрани рекламирање политичких партија на јавним манифестацијама, а што је све присутно.

„Страначка обиљежја не треба да буду на манифестацијама. Не можемо ми сад подржати јавну манифестацију из градског буџета и да рекламирамо  политичку партију, нема смисла“, рекао је Невен Станић, генерални секретар Уједињене Српске и начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику у бањалучкој Градској управи. Он каже би требало ићи у смјеру и забране кориштења јавних ресурса у политичке сврхе и да се уз политички консензус то може урадити, али да је ту више ријеч о моралу и етици и да би се тога требало придржавати и без закона.

И Зоран Латиновић, генерални секретар СДС-а, наглашава да би и у Републици Српској требало имплементирати рјешења из Србије с обзиром на то да је више него евидентно да се јавна средства злоупотребљавају за страначке интересе.

„Нисмо ми толико богата држава да бисмо ресурсе којима располажемо могли тако расипати на промоцију политичких странака и јавних функционера“, рекао је Латиновић.

Иначе, и у Републици Српској на одређени начин законима је забрањено користити јавну имовину за личну промоцију, а та дјела као што је злоупотреба службеног положаја, несавјестан рад у служби или трговина утицајем су превише широко постављена и тужилаштва углавном бјеже од њих, и поред тога што је више него очигледно да се возни паркови и друга превозна средства користе за потребе кампање и промоције политичких странака.

Срђан Мазалица, замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у НС РС, каже да нема ништа спорно у томе да се јавне манифестације не користе у страначке сврхе и да би питање кориштења јавних ресурса као што су аутомобили и остале ствари требало ускладити са безбједношћу.

„Има функционера којима треба заштита и који су штићене личности и њима треба одговарајућа пратња и возила и све остало. Ако су они кандидати у кампањи, мало је тешко избалансирати јер не могу они сјести у приватни или страначки аутомобил и путовати од трибине до трибине“, рекао је Мазалица.

Са идејом да политичке партије и њихови функционери не могу користити јавне ресурсе слажу се и у ПДП-у, гдје истичу да и Закон о привредним друштвима и сви корпоративни  закони бране члановима управе да користе ресурсе компаније у било које сврхе осим оних потребних за функционисање компаније.

„Та пракса у привреди постоји деценијама. И као правник, као човјек и као политичар сам са обје руке за да се то дефинише законима и да јавни ресурси не могу да се користе за политичку промоцију. Једина моја бојазан је да се то неће спроводити пошто и сада постоји простор да се све забрани, а не користе се ти механизми, и свједоци смо да се то свакодневно дешава“, рекао је Милко Грмуша, генерални секретар ПДП-а. Он каже да би, уколико се и донесе нови закон, то било мртво слово на папиру и да се неће поштовати, или да ће се, што је још горе, поштовати партикуларно на начин да ће се политички противници са позиције моћи светити својој политичкој конкуренцији.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!