Наука

Уродио притисак медија. Агенција за борбу против корупције тражи ревизију диплома

Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције (АПИК) затражила је од свих тијела за борбу против корупције у Босни и Херцеговини да, у сарадњи с надлежним институцијама на свим нивоима власти, започну процес ревизије диплома запослених.

Медији у Њемачкој и даље пишу о бизнису са лажним дипломама који цвјета у БиХ, афере се и даље нижу, стручњаци и поједини политичари упозоравају, али институције махом ћуте.

Да БиХ не би била посве етикетирана као корумпирана земља у којој свако може да купи диплому, из АПИК-а су затражили да се дипломе провјере у свим тијелима управе, институцијама, заводима, агенцијама, дирекцијама, јавним подузећима и другим тијелима чији је оснивач ентитет, дистрикт, кантон, град и опшина.

Наведена ревизија обухватила би именоване дужноснике, државне службенике и намјештенике у овим институцијама.

Директор АПИК, Хасим Шаботић, изјавио је Фени да је ову иницијативу Агенција покренула због континуираног медијског писања о фалсификованиом и лажираним дипломама у БиХ, генерално лошег стања у којем се земља налази када је ријеч о области корупције, те чињенице да је поступак ревизије диплома упослених већ започет на одређеним нивоима власти у БиХ.

– На овај начин показаћемо опредијељеност за дјелотворнију и ангажованију борбу против корупције, посебно у јавном сектору, али ћемо утицати и на јачање повјерења грађана у јавне институције у БиХ, којима ћемо на одређени начин “вратити вјеру” да ће институције предузети конкретне активности у борби против корупције – оцијенио је Шаботић.

ФБиХ реаговала након скандала

Док је Федерација БиХ одмах након скандала с новинарком „Журнала“ и акцијом Сипе институционално кренула у ревизију диплома, у Српској се ова тема заобилази у широком луку, а надлежни се позивају на законе који штите личне податке запослених.

Чак ни неколико скандала, па ни упитна министарска диплома није била довољна да се покрене ревизија, због чега су многи скептични и када је упитању захтјев АПИК-а.

Комуниколог и виши асистент на бањалучком Факултету политичких наука, Борислав Вукојевић сматра да притисак јавности може помоћи у одређеној мјери, али није пресудан, те да је случај Тегелтија показао како су органи власти заштићени у више инстанци, тако да је јавност ту беспомоћна.

– Нажалост, јако сам скептичан по питању ревизије диплома. Били смо свједоци шта се десило у случају “Петар Ђокић”: један медиј је успјешно доказао нерегуларности, а Ђокић је и даље министар. Према мом мишљењу, ревизија диплома мора бити дугорочни пројекат који ће створити механизам који се не може изиграти: важно је ко врши ревизију, под којим надлежностима, које су санкције и слично – сматра Вукојевић.

Непожељна исхитреност

Вукојевић сматра да у (не)правној држави, каква је наша, исхитрена ревизија може донијети још горе посљедице.

– Може се десити да они најгори случајеви, којих сигурно има, прођу без казне и санкције и да се онда таква пракса наставља у недоглед. Дакле, свако демократско орјенитисан треба подржавати ревизије диплома, али са тачно утврђеним параметрима и да једнака правила важе за све – закључује Вукојевић.

Извор: ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!