ДруштвоИстакнуто

Вишковић: Ванредно повећање јулске пензије од око два одсто

Подијели...

Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је ванредно повећање пензија за јул од око два одсто, истичући да Влада у садашњем и прошлом мандату води максималну бригу о пензионерима.

Вишковић је појаснио да ће ванредно повећање јулске пензије услиједити на основу процјена Министарства финансија Српске.

“Кад год прилив у буџету буде растао, ми ћемо ићи са повећањем пензија”, рекао је Вишковић током паузе сједнице Скупштине Удружења пензионера Републике Српске у Бањи Врућици код Теслића.

Он је подсјетио да је у јануару извршено редовно усклађивање пензија за 2,17 одсто.

Вишковић је навео да су пензије у Српској ниже у односу на земље у региону због тога што је у пензиони систем прихваћен велики број грађана који у одређеним моментима нису ни испуњавали прописане услове.

“Наша пензија за 40 година радног стажа у просјеку износи 550 КМ, што је више од 60 одсто у односу на просјечну плату. Међутим, наша укупна просјечна пензија је 375 КМ и она је на нивоу од 42,5 одсто”, појаснио је Вишковић.

Он напомиње да се мора прихватити чињеница да, када се узме укупан број пензионера и њихове године, пензионер у Републици Српској у просјеку има 29 година радног стажа, док је тај број у свим европским државама преко 40.

Вишковић је истакао да је поносан што се свим тим људима изашло у сусрет и помогло, с обзиром на то да је ријеч о јединим примањима којима су издржавали своје породице.

Он је најавио да Српска први пут у свој систем уводи модел према узору на Србију, према којем ће директор Фонда направити правилник на основу којег ће бити омогућено бањско лијечење пензионерима који имају здравствене проблеме и мала примања.

“Удружење пензионера ће слати приједлоге Фонду ПИО, који ће располагати средствима која ће обезбиједити Влада. Желимо да тако овој категорији пензионера омогућимо и ту врсту помоћи”, нагласио је Вишковић.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!