Србија

Србија легализује еутаназију?

Будући грађански законик у Србији легализоваће право на еутаназију, сазнаје Политика.

Лист наводи да је послије двије године расправе, владина Комисија за израду законика одлучила да у посљедњој верзији преднацрта пропише одредбу о могућности да обољели од тешких и неизљечивих болести заврше живот на достојанствен начин, својом одлуком или уз сагласност најближих.

– Право на еутаназију, као право физичког лица на сагласни, добровољни и достојанствени прекид живота, може се изузетно остварити ако се испуне прописани хумани, психосоцијални и медицински услови – наводи се у члану 86 Преднацрта грађанског законика.

У том члану пише и да “злоупотреба права на еутаназију ради прибављања неосноване материјалне или друге користи представља основ за кривичну одговорност”.

Миодраг Орлић, који је на челу Комисије за израду законика, изјавио је да би човјеку требало омогућити и право на достојанствен завршетак живота, када му већ закони гарантују право на достојанствен живот.

– Тешко и неизљечиво обољели имао би могућност да одлучи о престанку агоније и стања које је тешко, неподношљиво и изазива само муке и сажаљење – рекао је Орлић.

О легализацији еутаназије у Србији први пут ће се јавно расправљати сљедеће седмице на савјетовању “Будвански правнички дани”, од 2. до 6. јуна, које организује Савез удружења правника Србије и Републике Српске, наводи Политика.

Најављено је да ће бити донесен посебан закон који ће прецизно уредити услове и поступак за остваривање права на еутаназију.

Коначну одлуку доносио би суд, а еутаназију би извршавали специјализовани медицински радници.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!