Привреда

Регрес и минули стаж кочница за потпис.Нема сагласности о тексту општег колективног уговора у РС

Социјални партнери још нису дали коначну ријеч о предложеном тексту новог општег колективног уговора у РС, а могуће је и да овај уговор не буде потписан ускоро, како је раније најављивано.

Рок до којег су синдикати и послодавци требало да дају званичан став о предложеном тексту истекао је 20. маја, али мишљења свих још нису прикупљена. Како нам је речено у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС, чека се на став Уније удружења послодаваца, чији органи оправдано још нису стигли да се званично изјасне о предложеном тексту. Њихова скупштина би о томе требало да расправља наредне седмице.

Председник Уније Драгутин Шкребић уочи састанка каже да у предложеном тексту има ствари којима послодавци нису задовољни, али и да они неће бити разлог да новог колективног уговора у РС не буде.

– У суштини су то неке подношљиве ствари, па очекујем да ћемо и прихватити текст. Када је у питању рјешење за регрес, ми бисмо највише вољели да то буде по могућностима, али и овако како је дефинисан регрес од 450 КМ, без плаћања пореза и доприноса, је нама прихватљив. Увијек сам говорио да регрес има смисла само ако нема пореза и доприноса – каже Шкребић за Српскаинфо.

Тако дефинисан регрес, међутим, један је од главних разлога зашто овакав уговор неће потписати Конфедерација синдиката РС, потврђују њихови представници. Један од њихових ставова јесте, наиме, да регрес мора да буде дефинисан другачије и најмање у висини просјечне плате у РС.

– У том тексту уопште нема примједби које смо ми стављали на посљедњем састанку, одржаном крајем априла, и тражићемо да нам се достави текст са примједбама социјалних партнера. Нама не треба општи колективни уговор по сваку цијену, а који ће да угрози нека до сада постигнута права запослених, а посебно да овај уговор даје мања права радницима у реалном сектору у односу на оне који имају законе о платама. Чврсто смо и при ставу да минимално увећање плате по основу минулог стажа треба да буде 0,4 одсто по години стажа, јер бисмо иначе угрозили ниже колективне уговоре – каже предсједник Конфедерације синдиката Жељко Тепавчевић.

Истовремено, за Савез синдиката РС испреговарани текст је прихватљив, али ништа више од тога не откривају.

– Предсједништво је прихватило то што је до сада испреговарано, а не значи да ту неће бити још неких завршних консултација, послије овога. Наравно да ми имамо неке сугестије за то, али то ће бити ствар евентуално још неких завршних консултација, ако буде за тим потребе – каже генерални секретар Савеза синдиката РС Горан Станковић.

Мања права него по закону

Из ово синдиката објаснили су раније и да је доношење Општег колективног уговора битно, јер ће радници имати дефинисана права као што су регрес, накнада по основу рада ноћу и слично, док све то сада зависи од воље послодаваца.

– Још један разлог зашто је овакав уговор неприхватљив је то што у члану 18. није предвиђено да послодавац раднику исплаћује помоћ у случају смрти родитеља, те рођења дјетета, а то су мања права него што су загарантована Законом о раду. И дефиниција регреса је непотпуна и захтјева и измјене одређених законских рјешења, те би Влада требало да се изјасни по том питању, као равноправан учесник у социјалном дијалогу – каже Тепавчевић.

Извор: ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!