Федерација БиХ

Прва парада поноса у БиХ 8. септембра

Подијели...

Прва парада поноса у Босни и Херцеговини која је најављена за 8. септембар у Сарајеву изазвала је подијељене реакције политичких субјеката. Док једни осуђују ово окупљање говорећи да се не треба одржати, други позивају на толеранцију и поштовање права ЛГБТИQ особа.

Иако је Влада Федерације БиХ, предвођена Странком демократске акције (СДА) прошле године прихватила захтјев за формирањем радне групе за израду закона о истополном партнерству, највећа бошњачка странка у БиХ противи се одржавању прве параде поноса у БиХ.

СДА је позвала организаторе и власти да одустану од организовања.

– Право на слободан живот, имовину, здравствену заштиту, образовање и посао мора бити осигурано свакој особи, независно од њене сексуалне оријентације. Међутим, сматрамо да у друштву какво је наше, које његује темељне вриједности и уз све веће изазове савременог доба настоји сачувати породицу, јавне параде LGBT особа не треба организовати јер ће се тиме само продубити јаз између људи различитих схватања, а људска права неће добити нову вриједност – сматрају из СДА.

Социјалдемократска партија (СДП) осудила је говор мржње, дискриминацију и пријетње насиљем у вези са организацијом параде поноса. Представници СДП позвали су правосудне институције да адекватно одговоре на нападе на организаторе.

Полазећи од Европске конвенције о људским правима и слободама, као и уставних одредби о људским правима и слободама, СДП БиХ у центар своје политичке активности ставља законско регулирање људских права и слобода и њихово досљедно провођење.

– Наш циљ је друштво без супериорности и субординације, без патријархата, расизма, хомофобије и трансфобије, друштво без предрасуда и дискриминације. Ми не трпимо дискриминацију на темељу пола, година, инвалидитета, боје коже, етничке припадности, вјере, родног идентитета и сексуалне оријентације или било чега другог што нас чини једнаким људима – било на послу, у слободно вријеме, у школи, код куће или другдје – огласили су се из СДП.

Слично су реаговали и из Наше странке казавши како се људска права не смију третирати као супермаркет из којег можемо бирати права једних, а у исто вријеме игнорисати права других особа.

– Дужност институција ове земље јесте да својим грађанима гарантује слободу кретања, изражавања и окупљања, те да их заштити од дискриминације без обзира на њихову вјеру, расу, етничку припадност и све друге посебности укључујући сексуално опредјељење – казали су из Наше странке.

Такође из Демократске фронте (ДФ) говоре како немају ништа против било којег облика окупљања грађана које је у складу са законом и правилно најављено надлежним органима.

– ЛГБТ удружења су неколико пута покушали организовати сличне скупове што им није омогућено, а о чему је Уставни суд БиХ 2014. године рјешавајући апелацију надлежног удружења донио одлуку да органи Кантона Сарајево морају омогућити право особа на јавно окупљање што је у складу са чланом 11 Европске конвенције за заштиту права и основних слобода и чланом II/3.1 Устава БиХ. Демократска фронта стоји при ставу да одржавање најављене параде треба подржати, а да је лична ствар сваког појединца да ли ће учествовати или не – јасни су из ДФ.

Хрватска демократска заједница (ХДЗ) није се званично огласила, као ни бројне друге странке у БиХ, али је њен лидер Драган Човић прокоментарисао одржавање.

– Код нас свако мало неко парадира. Ја сам поштовалац свих различитости, то је лична ствар. Наравно, свако од нас размишља другачије и то треба уважавати, и то је различитост – казао је Човић.

Један од ријетких политичара који је отворено рекао како подржава организаторе параде поноса, иако им се неће придружити у шетњи, је Фахрудин Радончић.

Лидер СББ истакао је како LGBTIQ популација постоји у цијелом свијету, те како је обавеза наших власти да омогуће да се одржи у миру.

– Хајмо наћи ту толеранцију да свако буде оно што жели да буде, да нико ником не намеће своје стандардне као доминантне – рекао је Радончић.

Политички субјекти, из Републике Српске, осим ПДП-а, углавном се нису оглашавале.

– ПДП подржава право сваког појединца или групе да изрази своје мишљење или опредјељење, па тако и у случају Параде поноса. Дискриминација на основу сексуалног или било којег другог опредјељења за ПДП је потпуно неприхватљива – одговорили су из ове странке.

Савез независних социјалдемократа, Српска демократска странка, као ни Демократски народни савез нису одговорили на ово питање.

Подржавали или не, прва БХ парада поноса одржаће се 8. септембра у Сарајеву, што је резултат иницијативе 15 активиста и активисткиња из Приједора, Бањалуке, Сарајева, Бијељине, Тузле и осталих дијелова земље који се на овај начин желе борити против насиља и дискриминације у друштву. Како су и раније истицали, мањак политичке воље за рјешавање проблема LGBTIQ особа довео их је до параде.

Извор: KLIX


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!