Српска научница, др Зорица Пантић, добила свој дан као прва жена рекотор универзитета у САД Српска научница, др Зорица Пантић, добила свој дан као прва жена рекотор универзитета у САД
Подијели...Српска научница др Зорица Пантић добила је специјално признање у Америци, свој дан (9. мај) за нарочите заслуге као ректор Вентворт института у Бостону,... Српска научница, др Зорица Пантић, добила свој дан као прва жена рекотор универзитета у САД
Подијели...

Српска научница др Зорица Пантић добила је специјално признање у Америци, свој дан (9. мај) за нарочите заслуге као ректор Вентворт института у Бостону, чији је централни дио понио њено име.

Она је прва жена на челу Венворт института за технологију у његовој 115 година дугој историји и прва жена инжењер која је постала ректор универзитета у САД. Њеним именом је прије седам дана назван и дио Института за технологију у Бостону.

Сенатор Стивен Линц је приликом додјеле признања у Бостону нагласио да је Зорица Пантић “поклон за Вентворт, а благослов за Масачусетс”.

Документ о биографији и заслугама српске научнице приликом добијања овог признања нашао се и у Конгресној библиотеци.

Вентворт институт има 4 500 студентата, годишњи буџет од 132 милиона долара и Фондацију од 114 милиона долара.

Пантић је увела 10 нових инжењерских програма и три постдипломска програма из области грађевине, архитектуре и одржавања објеката.

– Институт је развио националну и интернационалну репутацију, као један од најбољих у области кооперативних програма са индустријом и рангиран је међу најбољим колеџима у северном делу САД и међу најбољим инжењерским програмима у Америци – истакла је Пантић у изјави за “Радио Београд 2”.

Додала је да је најважније да човјек ради оно што воли, а да је поносна на своју земљу Србију, гдје је стекла одлично образовање због којег је и могла да буде успјешна у Америци.

Прије доласка на Вентворт Пантић је била декан на Тексас универзитету у Сан Антонију и професор и директор на Сан Франциско државном универзитету.

Дипломирала је на Електронском факултету у Нишу 1975. године, као најбољи студент у генерацији и докторирала на истом факултету 1982. године, а као Фулбрајтов стипендиста отишла је у САД 1984. године.

Објавила је више од 90 радова из области електромагнетизма и основала је фондацију у Америци која помаже студентима из Србије.

Извор:Тањуг


Подијели...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *